IZVJEŠTAJ

Evropski turizam cvjeta: Evo koje zemlje su doživjele ogroman skok posjeta

Međunarodni turisti će ove godine u Evropi potrošiti rekordnih 800 milijardi eura

Uživanje na najljepšim plažama. Instagram

Z. K.

22.7.2024

Evropski turizam cvjeta, sa više posjetilaca i 37 posto više potrošnje nego prije pandemije.

Međunarodni turisti će ove godine u Evropi potrošiti rekordnih 800 milijardi eura, prema izveštaju Evropske komisije za putovanja koji je objavio Blumberg. To predstavlja impresivno povećanje od 37 posto u odnosu na nivoe prije pandemije od 583 milijarde eura, prema podacima Ujedinjenih nacija o turizmu koje navodi publikacija.

- Za sada vidimo da destinacije južne Evrope i Mediterana ostaju konstantno popularne među putnicima u Evropi - rekao je izvršni direktor Evropske komisije za putovanja.

Turisti cijene toplije vrijeme u ovim oblastima. Grčka je, na primjer, i dalje veoma vruća destinacija. Također, regioni poput Hrvatske i Malte zabilježili su porast stranih turista, sa povećanjem broja 7,6 posto i 37 posto, respektivno, u odnosu na 2019.

Albanija je doživjela ogroman skok udjela turista, dostigavši 86 posto u poređenju sa 2019. Sveukupno, 72 posto turističke potrošnje ostvareno je u zapadnoj Evropi, navodi se u izvještaju, a većina ovih turista su Amerikanci.

Drugi pak planiraju svoja putovanja na osnovu povoljnog kursa. Međunarodni dolasci turista porasli su za 22 posto u Turskoj i 29 posto u Bugarskoj, u poređenju sa 2019. godinom, a u Srbiji su ovi dolasci skočili za 40 posto u odnosu na period prije pandemije.

I dok je skoro 800 milijardi dolara dodatih evropskoj ekonomiji svakako prilično pozitivna stvar, neke zemlje nisu toliko uzbuđene zbog hiperturizma u svom regionu. Neka mjesta su uvela antiturističku politiku, kao što su zabrane novih hotela i naknade za jednodnevne izlete, a mještani su sa svoje strane počeli da protestuju protiv prekomjernog turizma. 

Međutim, čini se da ovo još uvijek nije odvratilo putnike koji idu u Evropu na odmor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.