BOGATA HISTORIJA

Turisti su zaljubljeni u ovu destinaciju: Nevjerovatno plavetnilo i bijele plaže

Najveći grad, koji je ujedno i glavni, Kaljari je možda i najatraktivnija destinacija na Sardiniji

Kristalno čista voda. Instagram

Dž. R.

16.7.2024

Mnogi turisti se odlučuju za ljetovanje na Sardiniji zbog nestvarno lijepih plaža prekrivenim bijelim pijeskom i nevjerovatno plavim morem. Ukoliko tome dodate historiju i bogatu kulturu, ono je još zanimljivije.

Idealna kombinacija

Najveći grad, koji je ujedno i glavni, Kaljari je možda i najatraktivnija destinacija na Sardiniji. Obilje atraktivnih lokacija, uz gotovo idealnu kombinaciju starog i novog, brojne kulturne institucije, ali i ugostiteljske objekte, čine Kaljari fascinantnim.

Mjesta koja se smatraju možda i najboljim za posmatranje zalaska sunca zapravo su terase restorana u gradu Algero, ističe „Lonelyplanet“.

Svojevrsna mješavina španskog i italijanskog šarma naročito je uočljiva u tom gradu, u kome je katalonski i zvaničan jezik. Dio gradske katedrale je i toranj, koji se smatra jednom od turističkih atrakcija grada, budući da se s njega pruža fantastičan pogled na okolinu.

Svaka posebna

Kombinacija bijelog pijeska i kristalno čistog mora uočljiva je na mnogim plažama Sardinije. Zato i nije tako jednostavno odabrati one koje se smatraju najboljima, jednostavno zato što je svaka dobra na svoj način.

Duga oko sedam stotina metara, plaža Kala Brandići (it. Cala Brandici) poznata je i pod nazivom „Mali Tahiti“, što jasno ukazuje na njenu ljepotu. 

Plitka voda i borovi koji je okružuju, uz neizostavne nijanse plave boje mora, razlozi su zbog kojih se, kako ističe „Sardiniaplaces“ ova plaža gotovo uvijek nađe na listama kada se pominju najljepše plaže na ovom italijanskom ostrvu.

Ljubitelji ronjenja mogu zaista uživati u toj aktivnosti ukoliko posjete plažu Spiđa di Tuereda (it. Spiggia di Tuerredda), koja se nalazi u južnom dijelu Sardinije. Specifična je i po tome što ima oblik latiničnog slova „V“. U blizini plaže duge oko pola kilometra nalazi se i istoimeno ostrvce, što dodatno upotpunjuje uživanje na ovoj plaži.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.