SAVJETI STUČNJAKA

Ove dvije greške pravi 80 posto žena u odnosima s muškarcima

Partnerstvo uključuje jednakost, uzajamno poštovanje i podršku, a ne roditeljsku brigu i kontrolu

Mnoge žene čine dvije greške. Pixabay

D. R.

13.7.2024

Međuljudski odnosi su složeni i zahtijevaju pažnju i razumijevanje, a mnoge žene čine dvije greške u odnosima s muškarcima, tvrdi psihološkinja Molvinskaya.

Prema njenim riječima, prva greška je ta što žena počinje da preuzima ulogu majke u odnosu.

- Ta se pojava ogleda u pretjeranoj brizi i kontroli, što nije primjereno u partnerskom odnosu. Žena ne bi trebala da bude majka svom suprugu jer tada pokušava da kontroliše svaki aspekt života svog partnera, brine se o njemu kao o djetetu i rješava njegove probleme - objasnila je za portal Gazeta. Ističe da takvo ponašanje dovodi do neravnoteže u vezi pa partner može početi da se osjeća zavisno, djetinjasto i, kao rezultat toga, može izgubiti interes i poštovanje prema ženi.

Razlozi ovakvog ponašanja mogu biti ukorijenjeni u porodičnim odnosima i stereotipima, gdje žene od djetinjstva uče da je njihova glavna uloga da se brinu i štite. Međutim, u odnosima među odraslima takav pristup nije samo nedjelotvoran, već je i štetan.

Partnerstvo uključuje jednakost, uzajamno poštovanje i podršku, a ne roditeljsku brigu i kontrolu. Žene treba da nauče da vjeruju svom partneru i dopustei mu da pokaže nezavisnost i odgovornost", napomenula je ona.

Kao drugu grešku ističe nesigurnost oko sopstvenih želja i ciljeva.

- Ako žena ne može jasno da izrazi svoje želje i ciljeve, to izaziva napetosti i nesporazume s partnerom, kao i otuđenje od partnera. Uostalom, partneru je teško da zadovolji potrebe koje žena sama ne izražava i ne ostvaruje - istakla je Molvinskaya.

Ženama savjetuje da porade na sebi i postanu sigurnije. Takođe, naglašava važnost otvorene i iskrene komunikacije s partnerom i dijeljenj svojih misli i osjećanja, prenosi Index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.