TAJNE STILA

Evo koje bismo frizure trebali izbjegavati u zrelijoj dobi

Ključ je naravno u našoj rutini njege

Frizure u 50-tim. Instagram

I. B.

13.7.2024

Izbor frizure ključan je za svaki "look", a tome doprinosi lijepa i njegovana kosa, zbog čega dame u zrelijoj dobi trebaju voditi računa o rezovima koji rezultiraju efektom bujnije i lepršavije frizure. Ponekad zahtjevniji zadatak s obzirom na to da se s godinama mijenja struktura vlasi te je kosa općenito sklonija isušivanju.

Monika Beluči. Instagram

Da, "anti-age" frizure doista postoje, ali i one koje stvaraju suprotan efekt.

Ući u određene godine ne znači da se morate odreći duge kose ako vam takvi stilovi ne odgovaraju. Ipak, trebate imati na umu i prirodni proces koji utječe na zdravlje i izgled kose, a to je starenje. Sijede, gubitak gustoće ili primjetno tanja kosa normalni su u ovoj fazi života, no to je nešto što možemo riješiti pravilnom njegom i naravno šišanjem.

Dakako, postoje frizure koje su idealne ako želimo svjež, aktuelan i podmlađen look.

Selma Hajek. Instagram

- Starenje kose utiče na nas na različite načine, a jedan od najznačajnijih je pojava sijede kose zbog smanjene proizvodnje melanina, pigmenta odgovornog za njenu boju. Vlasi imaju tendenciju postati tanje i lomljivije dok je gubitak volumena i gustoće još jedan od aspekata koje treba uzeti u obzir, što može rezultirati tanjom kosom - kaže frizer.

Dolazi i do smanjenja proizvodnje sebuma, odgovornog za održavanje kose hidratiziranom, zbog čega je ona sklona isušivanju i lomljenju. Ove promjene čine kosu osjetljivijom na oštećenja zbog vanjskih uticaja, kao što su sunce, toplina i hemikalije.

Kako možemo poništiti učinke starenja kose

Ključ je naravno u našoj rutini njege. Savjetuje se uključivanje specifičnih proizvoda za takvu kosu, kao što su hidratantni i jačajući šamponi. Isto tako, moramo uključiti hranjive tretmane poput ulja i maski jer pomažu poboljšati hidrataciju i elastičnost kose. Dodaje i da je važno ono što unosimo u organizam.

Važno je održavati uravnoteženu prehranu bogatu vitaminima i mineralima, posebno onima koji su neophodni za zdravlje kose, kao što su biotin, cink i vitamini A i E.

Na kraju, ne zaboravite da jake hemikalije, kao i korištenje toplinskih alata poput pegli za kosu , bez odgovarajuće zaštite, mogu uzrokovati dodatna oštećenja.

Šeron Stoun. Instagram

Šta izbjegavati

Preporučuje se izbjegavanje nekoliko frizura koja ne laskaju zrelijim damama.

Rezovi bez volumena: to se odnosi na vrlo kratke rezove bez gornjeg volumena jer ono što oni postižu je isticanje izražajnih bora, što u konačnici rezultira starijim izgledom.

Ravno duga ošišana kosa: vrlo dugi i ravni rezovi nisu dobri jer mogu učiniti da kosa izgleda tanja i beživotna.

Pretjerano kratki slojevi: frizure s prekratkim i brojnim slojevima mogu stvoriti neuredan i nimalo laskav efekt, što u konačnici ne izgleda baš cool te dodaju godine.

Ovo su najidealnije frizure 

"Pixie" rezovi, koji su duži u gornjem dijelu, jako su dobra ideja jer kosi daju bujnost i lepršavost. I dakako, "bobom" nikad ne možete pogriješiti, a osobito su laskavi valoviti bob ili asimetrične bob frizure, duže sprijeda nego straga, koje pomažu pri postizanju vrlo modernog i sofisticiranog looka, omekšavajući crte lica i produžujući područje vrata.

No ako se ne želite odreći dužine, poput Salme Hajek (Selma Hayek), Monike Beluči (Monica Bellucci) i Đulijen Mur (Julianne Moore), vodite računa o tome da je kosa pažljivo slojevito ošišana na dužinu do ispod ramena kako bi se postigao efekt volumena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.