Kolagen je najvažniji protein koji je odgovoran za našu mladost, a njegova količina počinje da se smanjuje sa godinama.
Tome doprinosimo i sami: jedemo slatkiše, sunčamo se, malo se krećemo. Ali možete povećati proizvodnju ovog proteina uz pomoć najjednostavnijih proizvoda.
Gdje još ima kolagena
Osim toga, proizvodnju kolagena promoviše vitamin C, koji je bogat bobicama i lisnatim zelenilom; cink - ima ga dosta u sjemenkama bundeve; sumpor - nalazi se u bijelom luku i neophodan je da tijelo sintetiše vezivno tkivo, blagotvorno djeluje na stanje kose i noktiju. I ne odustajte od jagoda, borovnica, malina i kupina – bogate su elaginskom kiselinom, koja štiti kolagen od razgradnje.
Jaja
Sadrže aminokiseline glicin i prolin, koje su uključene u proizvodnju kolagena. Da ne pominjemo činjenicu da su jaja po svojoj nutritivnoj vrijednosti gotovo idealan proizvod.
Pileća supa
Gvinet Paltro nije toliko pogrešna kada hvali bujon od kostiju, osnovu njene ishrane.
Čorba pripremljena na krilima, leđima, šapama sadrži kolagen i hijaluronsku kiselinu, kao i korisne elemente u tragovima - zgušnjavaju kožu.
Riba
Morski kolagen je jedan od najkorisnijih. Koncentrisan je u kostima, koži i krljuštima, pa će biti korisna čorba od cijele ribe.