NJEGA

Činjenice koje morate znati ako imate masnu kožu

Provjerite sastojke proizvoda

Avaz.ba

21.2.2019

Kao što je svima poznato, višak svega je loš; tako je i prekomjerni sebum loš. To dovodi do začepljavanja pora kože, što dovodi do akumulacije mrtvih ćelija, a time i formiranja akni i mitisera.   

Masna koža može pokvariti vaš izgled. Dakle, njega masne kože je veoma važna.

Osnovni cilj njege masne kože je uklanjanje prekomjernog sebuma ili ulja sa kože. Međutim, postupci njege masne kože ne bi trebalo da dovedu do potpunog uklanjanja ulja. Njega masne kože počinje upotrebom sredstava za čišćenje.

Međutim, neće sva sredstva za čišćenje raditi “posao”. Potrebno vam je sredstvo za čišćenje koje sadrži salicilnu kiselinu, tj. betahidroksilnu kiselinu, koja smanjuje brzinu proizvodnje sebuma. Čišćenje treba raditi dva puta dnevno (a još više u vrelim i vlažnim uvjetima).

Većina proizvoda za njegu masne kože je bez ulja, međutim, uvijek dobro provjerite sastojke proizvoda, prije nego što ga zapravo kupite.

Ovo je naročito važno ako je proizvod označen kao “pogodan za sve tipove kože” umjesto “za masnu kožu”. Njega masne kože, također, zavisi od stepena zamašćenosti kože, pa ukoliko vam koža nije suviše masna, tako da neki od ovih “pogodnih za sve” proizvoda, mogu biti i za vas.

Rutina za njegu masne kože može sadržati toner na bazi alkohola (za izuzetno masnu kožu).

Ovo može biti drugi korak u rutini za njegu masne kože, tj. odmah nakon čišćenja. Međutim, prekomjerno toniranje može nanijeti štetu vašoj koži.

Sljedeći korak u vašoj rutini za njegu kože može biti blagi hidratant. Opet, stepen zamašćenosti kože će utvrditi da li treba da uključite ovo u vašu rutinu njege kože. Ako odlučite da uključite hidratant, obavezno koristite onaj koji je bez ulja, voska i lipida.

Također možete koristiti glinu (recimo jednom sedmično).

Što se tiče proizvoda za njegu masne kože, možda ćete morati da isprobate nekoliko prije nego što dođete do onog koji je zaista pogodan za vašu kožu.

U slučaju da vam ove mjere ne daju željeni rezultat, konsultirajte se sa dobrim dermatologom. On vam može prepisati jake proizvode za njegu kože, kao što su kreme od vitamina A, retinoidi, kreme od sumpora i slično, što može pomoći u suzbijanju problema masne kože. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.