IRITANTNA NAVIKA

Pet razloga zbog kojih vas mačke bude noću

Iako je vama padanje mraka znak za odlazak na počinak, nekim mačkama to je vrijeme za akciju

Mačka ima drugačiji raspored od vašeg. Instagram

D. R.

13.7.2024

Neki vlasnici mačaka sigurno su se susreli s jednom navikom njihovih ljubimaca koja može biti prilično iritantna – buđenjem u kasne noćne sate. 

Neke mačke svoje vlasnike noću bude mijaukanjem, neke lizanjem, a neke i skakanjem te hodanjem oko vlasnikove glave. Koju god tehniku koristile, jedno je sigurno, ovo nije nešto u čemu bilo ko uživa.

Mačka ima drugačiji raspored od vašeg

Mačke nemaju ritam na koji su ljudi navikli, pa stoga često spavaju danju, a najaktivnije su u zoru i suton. Ovo ima veze i s njihovom evolucijskom historijom. S obzirom na to da potječu od noćnih lovaca, ne čudi što im snalaženje u kasne noćne sate ide toliko dobro. Iako je vama padanje mraka znak za odlazak na počinak, nekim mačkama to je vrijeme za akciju.

Nije zadovoljna količinom stimulacije

Ako je mački dosadno ili je zatvorena u malom prostoru, jednostavno nema gdje potrošiti energiju. Ako vas budi noću tražeći da je zabavite, moguće je da smatra da se po danu nedovoljno bavite njome, pa noću traži vašu pažnju.

Gladna je ili žedna

Prije nego što odete na spavanje, uvjerite se da mačka ima dostupnu svježu vodu u zdjelici kako ne bi bila žedna. Većina vlasnika svoje ljubimce hrani u određeno doba dana, no ponekad se može dogoditi da ono što je vašoj mački nekad odgovaralo, sada joj više ne odgovara. Prilagodite raspored hranjenja kako ju glad nikad ne bi uhvatila po noći.

Želi vaše društvo 

Ovo je jedan od onih razloga koji su ujedno slatki i iritantni. Mačke su društvene životinje koje svoje ljude vide kao dio obitelji – čak i kada na satu piše da je tri sata ujutro. Mačke su posebni ljubimci koji svoju ljubav iskazuju samo onda kada to njima odgovara, a za neke od njih to znači penjanje po vama dok spavate.

Zdravstveni problemi

Ako ste vlasnik starije mačke ili mačke koja ima medicinski problem, moguće je da vas budi jer je nešto boli ili joj stvara nelagodu. To ćete najprije primijetiti ako vas mačka počne buditi svake noći, iako to ranije nije bilo njeno uobičajeno ponašanje. Kako biste se uvjerili da je sve u redu ili joj pomogli ako nije, odvedite je veterinaru i objasnite situaciju, prenosi Index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.