KORISNO

Ovi psi teže podnose vrućinu: Provjerite je li vaš ljubimac na listi

Izbjegavati izvođenje psa van kada temperature prelaze 29 stepeni, naglašava veterinarka Angela Beal

Potrebno je osigurati dovoljno hlada i vode. Facebook

Z. K.

9.7.2024

- Visoke temperature mogu različito utjecati na pse ovisno o nizu faktora te je preporučljivo izbjegavati izvođenje psa van kada temperature prelaze 29 stepeni posebno ako je vlažnost visoka - naglašava veterinarka Angela Beal za Best Life.

Određene pasmine pasa su osjetljivije na probleme povezane s vrućinom poput toplotnog udara, što je za pse stanje opasno po život koje zahtijeva hitnu veterinarsku pomoć.

Chow Chow

Prema istraživanjima psi ove pasmine imaju 17 puta veću vjerovatnost da će dobiti toplotni udar od prosječnog psa. Tomu je tako zbog ogromnog sloja dlake koja prekriva njihovo tijelo.

Buldog

Brahicefalne pasmine, poput engleskog i francuskog buldoga, sa svojim kratkim nosom i izduženim mekim nepcem, teško reguliraju tjelesnu temperaturu i vrlo su osjetljive na toplotni udar.

Bordoška doga

Bordoška doga također je brahicefalna pasmina te je njihovo ravno lice izuzetno podložno toplotnom udaur.

Hrt

Premda se na prvu ne čini da bi hrtovi mogli biti posebno ugroženi na vrućini, njihova velika mišićna masa u odnosu na njihovu veličinu čini ih podložnim toplotnom udaru. Uz vježbanje njihova unutarnja temperatura može porasti prilično visoko, posebno tokom vrućih dana.

Kavalirski španijel kralja Charlesa

Ova pasmina je osjetljivija na toplotni udar jer je plosnatijeg lica, pahuljasta i sklona pretilosti, što je također faktor rizika.

Mops

Mops je još jedna brahicefalna pasmina s kojom morate biti oprezni tokom vrućih dana. Osim opasnosti od toplotnog udara kod ove pasmine postoji opasnost od dugotrajnog oštećenja organa kao što su srce, bubrezi i jetra.

Zlatni retriver

Zlatni retriveri osjetljivi su na toplinu jer ih njihova gusta dvostruka dlaka čini sklonima pregrijavanju, stoga im je potrebno osigurati dovoljno hlada i vode.

Haski

Haskiji su poznati po svojoj sposobnosti da uspijevaju u hladnijim klimatskim uvjetima. No iako mogu živjeti i po vrućem vremenu, njihova gusta dlaka može predstavljati rizik od pregrijavanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.