SIGURNOST

Korištenje ventilatora za rashlađivanje: Budite oprezni ako radi cijelu noć

Provjerite da ventilator nije postavljen preblizu vašem krevetu ili tijelu jer dugotrajno izravno strujanje zraka može uzrokovati nelagodu

Noviji modeli su sigurniji. Facebook

Dž. R.

5.8.2024

Ovo vrelo ljeto neki se rashlađuju klimom dok ostali biraju ventilatore. Često ih ostavljaju upaljene cijelu noć, ali postavlja se pitanje koliko je to sigurno.

Udaljite ga

Ako ostavite mali stolni ventilator da radi preko noći sedam do osam sati, svakako će vam pomoći u hlađenju i protoku zraka u toploj prostoriji, međutim, postoji nekoliko stvari koje trebate uzeti u obzir. 

Provjerite da ventilator nije postavljen preblizu vašem krevetu ili tijelu jer dugotrajno izravno strujanje zraka može uzrokovati nelagodu ili hladnoću. Preporučuje se da ga postavite nekoliko metara dalje od sebe. 

Noviji i kvalitetniji ventilatori dizajnirani su za produženo vrijeme rada i imaju značajke automatskog isključivanja ako se pregriju. Provjerite smjernice proizvođača o kontinuiranoj upotrebi. Razmislite o korištenju ventilatora s oscilirajućom funkcijom jer to može pomoći da zrak ravnomjernije cirkulira po prostoriji umjesto statičkog protoka zraka.

Mjere opreza

Zbog vlastitog zdravlja i sigurnosti trebate poduzeti neke korake, pa ako čujete zabrinjavajući zvuk, odmah isključite ventilatore.

Provjerite je li ventilator stabilan i postavljen na ravnu, sigurnu površinu kako biste spriječili da se prevrne tokom noći. Osluškujte neobične zvukove ili vibracije ventilatora dok radi i isključite ga ako primijetite bilo što zabrinjavajuće.

Također se treba obratiti pozornost na polen i prašinu koji mogu biti opasni. Savjetnik za spavanje rekao je za Mirror da spavanje s uključenim ventilatorom zapravo može dovesti do širenja neugodnih tvari u zraku, što nije idealno za one koji pate od alergija ili astme. 

Pozorno provjerite svoj ventilator. Ako je skupljao prašinu, te čestice se šire zrakom svaki put kad ga uključite.

Ako je ventilator uključen cijelu noć, to može isušiti kožu. Ventilator također može isušiti nosnice, što rezultira time da vaše tijelo proizvodi višak sluzi i da ćete se probuditi s osjećajem da vam je nos začepljen.

Također, hladan zrak bi mogao dovesti do toga da se ujutro probudite ukočeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.