KORISNO

Kada se koja koristi: Evo šta svaka boja spužvice za suđe predstavlja

To pomaže odrediti za koju vrstu posuđa ili površine je spužva najprikladnija

Svaka ima drugu namjenu. cookist.com

Z. K.

16.7.2024

Svakodnevno peremo suđe i za to najčešće koristimo ili spužvice ili žice za pranje. Nerijetko dobar posao mogu odraditi i četkice specijalno namjenjene za to. Iako decenijama koristimo spužvice koje su najčešće žute, ali u pakovanjima od više komada možemo vidjeti i one intenzivnih boja.

 Srednje abrazivne

Riječ je o plavoj, crvenoj, žutoj i zelenoj. Da li ste znali da to nije sličajno? Svaka boja zapravo predstavlja različitu vrstu abrazivnosti što znači koliko je grub ili mekan abrazivni sloj spužvice.

To pomaže odrediti za koju vrstu posuđa ili površine je spužva najprikladnija, kako je ne biste oštetili. Dakle, spužvice prilagođavamo onome šta peremo, bilo da su osjetljive čaše ili šerpe

Crvene, narandžaste, roze: Ove boje označavaju srednje abrazivne spužvice koje su prikladne za višenamjensku upotrebu, uključujući i jače mrlje od posuđa, ali bez opasnosti od grebanja površine.

Koristiti pažljivo

Zelena spužvica: To su najtvrđe spužvice namjenjene su za uklanjanje zapečenih i sasušenih ostataka hrane. Koristiti ih pažljivo i nikako ne na osjetljivom posuđu.

Abrazivni sloj, obično zelene ili plave boje na jednoj strani spužvice ključan je za uklanjanje prljavštine. Dok zeleni sloj može biti pregrub za neke površine, plavi je dizajniran da bude nježniji i da spriječi grebanje. Pomoću ovog vodiča za boje poboljšajte rutinu čišćenja posuđa i istovremeno ga zaštitite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.