SAVJET ZLATA VRIJEDAN

Krompir ne držite u frižideru: Ovo su razlozi

Hladnija temperatura u frižideru skrob u krompiru može pretvoriti u šećer

Oprezno s čuvanjem krompira. Facebook

Z. K.

2.7.2024

Ako ste se upravo vratili sa pijace ili iz prodavnice s velikom kesom krompira, nikako ga nemojte staviti u frižider. Ako ga stavite u frižider, možete povećati rizik obolijevanja od raka.

Hladnija temperatura u frižideru skrob u krompiru može pretvoriti u šećer. 

A kad pečete krompir u rerni ili ga pržite na temperaturi iznad 120 stepeni, ti šećeri, u kombinaciji s aminokiselinom asparaginom, sudeći prema Američkom udruženju za borbu protiv raka, stvaraju hemikaliju pod nazivom akrilamid. Istraživanja na miševima pokazala su da akrilamid povećava rizik obolijavanja od raka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.