Orhideja je prelijepa, ali i veoma osjetljiva. Uglavnom treba da stoji na svijetlom mjestu, gdje nema direktnog sunca i promahe, na temperaturi oko 20 stepeni.
Orhideja se zalijeva odstajalom vodom i to tek kada se supstrat dobro osuši. Kod svakog drugog ili trećeg zalijevanja dobro je dodati sredstvo za prihranjivanje.
Listove prilikom svakog zalijevanja treba pokvasiti s obje strane vodom, što će pomoći da se s njih skine prašina. Ako ste odlučili da biljku odsiječete nakon cvjetanja, treba da je skratite do trećeg izboja, jer tu će izrasti nova grančica i valja se nadati da će biti puna pupoljaka, piše Krstarica.
I upravo je to svima najveća želja, da orhideja cvjeta, ako je moguće cijele godine, ali rijetkima to i uspijeva.
Jedan YouTube korisnik je sa svojih 1,4 miliona pratilaca podijelio praktičan trik za koji tvrdi da djeluje.
Potrebno je:
- glavica bijelog luka
- tegla od 1 litra
- 1 litar vode
Bijeli luk isjeckajte, stavite u teglu i prelijte vodom. Dobro zatvorite i ostavite da odstoji 24 sata na mračnom mjestu. Sutradan procijedite i zalijevajte orhideju kao i inače.