ZA LJEPŠI VRT

Soda bikarbona umjesto pesticida: Cvijeće buja, puževi bježe, zemlja se čisti

Ovu tekućinu prskajte jednom u tri dana da biste spriječili insekte da unište vaš povrtnjak

Sačuvajte cvijeće od napasnika. MICHELE M. WAITE

Z. K. / Stil.Kurir

25.5.2024

Za suzbijanje štetočina, soda bikarbona je 100 puta efikasnija i bolja od pesticida. Možete napraviti organski sprej za pesticide koji može eliminirati insekte koji oštećuju biljke, kao što su grinje pauka, a da pri tome ne naštete korisnim insektima, nama i našoj planeti.

Dobro izmiješati

Izmiješajte kašičicu sode bikarbone, jednu trećinu šoljice maslinovog ulja i jednu šoljicu vode. Dobro izmiješajte ovu kombinaciju tako da se soda bikarbona dobro otopi pa stavite sve u raspršivač i isprskajte biljke.

Ako se borite s gljivičnim bolestima biljke, prskajte ih ovom otopinom svaka dva dana dok se biljka ne izliječi. Koristite ovaj sprej i na ružama, na vinovoj lozi i grožđu kada se pojavi plod.

Kako biste odbili insekte, napravite sprej od kašike maslinovog ulja, kašike sode bikarbone i nekoliko kapi tekućeg sapuna i sve to razblažite u 5 litara vode.

Ovu tekućinu prskajte jednom u tri dana da biste spriječili insekte da unište vaš povrtnjak.

Problem s mravima

Ako imate problem s mravima možete ih uništiti na njihovom izvoru i to kombinacijom sode bikarbone, šećera i octa. Jednostavno dodajte pet kašičica šećera u prahu u posudu i pomiješajte ga sa sodom bikarbonom. Nemojte koristiti kristal šećer već isključivo onaj u prahu jer su mravi dovoljno pametni da razdvoje zrna sode bikarbone od šećera.

Kako biste bili sigurni da se mravi neće vratiti, stavite jabučni ocat u raspršivač pa isprskajte put mrava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.