Baš kao što odvajate šareni veš od bijelog, tako treba raditi i s kuhinjskim krpama i peškirima.
Osim što krpama brišemo suđe, njima često obrišemo ruke tokom kuhanja, ali ih koristimo i tokom čišćenja kuhinjskih površina.
Širenje bakterija
Zbog česte primjene, kuhinjske krpe su uglavnom mokre, pa su zato idealno mjesto za razvoj raznih bakterija i klica.
Ukoliko kuhinjske krpe peremo zajedno s peškirima, bakterije i klice se vrlo lako mogu prenijeti i na njih, stoga stručnjaci preporučuju da se kuhinjske krpe i peškiri peru odvojeno na visokim temperaturama.
Ukoliko kuhinjske krpe i peškire peremo zajedno u veš-mašini, može doći do kontaminacije i širenja štetnih bakterija i klica, pa peškiri kojima brišemo i lice neće biti u potpunosti čisti.
Ovu grešku skoro svi prave, ali, kao što razdvajamo odjeću po boji i materijalu, moramo razdvajati i krpe od peškira.
Prilikom pranja važna je i količina praška – treba ga sipati dovoljno jer ušteda na prašku može utjecati na čistoću veša.
Stručnjaci, također, savjetuju da se u mašinu prilikom pranja kuhinjskih krpa ubaci malo sirćeta i sode bikarbone, kako bi nestali mirisi koje krpe često pokupe tokom kuhanja.
Svaka četiri dana
Osim toga, za krpe nije preporučljiv omekšivač jer ih bespotrebno opterećuje hemikalijama, a može utjecati na njihovo upijanje.
Za razliku od kuhinjskih krpa, omekšivač se može koristiti prilikom pranja peškira, ali u manjim količinama u odnosu na ostali veš.
Također, peškire treba prati na svaka četiri dana, i to najbolje na 90 stepeni, kako bi se izbjeglo širenje bakterija, piše Magazin Novosti.