SAVJETI STRUČNJAKA

Ideje kako da jeftino i efektno preuredite dom

Promjene su uvijek dobrodošle, a pogotovo kada osvježavaju dom ili poboljšavaju njegovu funkcionalnost

Preuredite dom uz malo novca. Printscreen

M. Z.

21.2.2023

Prepuni ste energije i želje za preuređenjem doma uz jednostavne i jeftine zahvate te velike konačne efekte. Promjene su uvijek dobrodošle, a pogotovo kada osvježavaju dom ili poboljšavaju njegovu funkcionalnost.

Tapete ili naljepnice

Najčešće boravite u dnevnom boravku. Učinite ga dinamičnijim i zanimljivijim. Odlučite se za smjelu boju zida iza TV uređaja ili nekog drugog koji dominira u prostoru. Kako biste ga učinili još neobičnijim, poigrajte se npr. horizontalnim prugama, koje ćete jednostavno sami izvesti. Novi izgled zida izmijenit će ugođaj cijelog dnevnog boravka.

Ukoliko ste skloniji ozbiljnijim i elegantnijim rješenjima, odlučite se za zidne tapete ili naljepnice. Nastojte odabrati uzorak i boju tapeta koja će biti u određenom kontrastu s namještajem kako bi se međusobno isticali u prostornoj projekciji. Ako odaberete tapete s krupnijim uzorkom, odlučite se za diskretniji kolorit, pogotovo ako tapete postavljate na veliki zid.

Dječiju sobu osvježite novom bojom zida i posteljinom za krevete. Odaberite vedre i tople boje koje pripadaju ovakvom prostoru predviđenom za igru i učenje mališana. Odabir boja prepustite vlasnicima sobe, jer je najvažnije da se oni u njoj dobro osjećaju.


Preuredite i dječiju sobu. Printscreen

Novi ugođaj doma upotpunite različitim detaljima koji će mu dati završni šarm. Svijećnjaci s ukrasnim mirisnim svijećama mogu svoje mjesto naći posvuda, a u večernjim satima će stvoriti poseban, intiman, opuštajući ugođaj. Uz svijeće, svoje mjesto u svakom dijelu doma mogu naći dekorativni jastučići različitih veličina i boja. Stavite ih posvuda – na garniture za sjedenje ili klupu, krevete, podove za ugodno opuštanje na tepihu… Pretvorite dom u prostor u kome zaista uživate.

Neobične boje

Ukoliko posjedujete drage komade namještaja, kojih se ne želite riješiti, ali su vam postali nezanimljivi, jednostavno ćete ih transformirati u nove i osvježavajuće na način da ih prelakirate ili oslikate. Ukoliko ih lakirate, odlučite se za neobične boje poput srebrene, zlatne ili bronzane te ih postavite na izražajno mjesto u prostoru. Svojom novom bojom ili slikom na sebi, doimat će se poput sasvim novog elementa namještaja.

Na sličan način možete pretvoriti staru fotelju, sofu ili dvosjed u atraktivan komad. Pretapecirajte ih u željenu tkaninu, koja će se uklopiti s postojećim bojama i uzorcima ili će biti potpuni kontrast u odnosu na njih. U svakom slučaju, ovakav prostorni element će privući pažnju.

Kuhinju učinite drugačijom uz pomoć dekorativnih tkanina. Iskombinirajte uzorke i boje stora na prozoru, stolnjaka na stolu, jastučića na stolicama i presvlaka na klupi, ukoliko jr imate. Dekorativne tkanine prilagodite stilu uređenja kuhinje ili učinite kontrastne efekte. Ukupan doživljaj prostora će formirati i podne prostirke, koje možete postaviti dekorativno na određene dijelove kuhinjskog poda. Jednostavne, ali efektne promjene u kuhinji postići ćete i zamjenom fronti na način da zadržite korpuse i tako si smanjite troškove.

Osvježite i spavaću sobu. Printscreen

Spavaću sobu transformirajte kroz vrstu odabrane posteljine, prekrivače za krevete te lampe i rasvjetna tijela. Egzotične ugođaje postići ćete vrlo jednostavno kroz boje, materijale i dizajn lampi. Miris eteričnog ulja ili štapića ili svijeća upotpunit će ovakve ugođaje. 

Za efektne promjene nisu potrebna velika ulaganja, a osobito kada većinu stvari možete napraviti sami ili imate podršku susjeda i prijatelja. Bacite se na posao i stvorite nove ugođaje u svom domu!



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.