SAVJETI

Ova uobičajena fraza od dvije riječi je najgora stvar koju roditelj može reći djetetu

Djeci smirenost treba demonstrirati, a ova ih fraza može učiniti uznemirenijima

Roditelji i djeca. Facebook

D. R.

28.7.2023

Svako dijete s vremena na vrijeme postane tjeskobno ili uzrujano, što je potpuno normalno jer još uči kontrolirati svoje emocije. No kada dijete počne paničariti ili ima tantrum, mnogi roditelji koriste uobičajenu frazu od dvije riječi koju nikada ne bi smjeli izgovoriti kada je dijete uzrujano. Tako barem misli stručnjakinja za odgoj djece Rejlčel Romer (Rachel Romer), ujedno i majka dvoje djece.

Kako objašnjava za CNBC, apsolutno je najgora stvar koju roditelji mogu reći svome djetetu ''smiri se''. Djeci smirenost treba demonstrirati, a ova ih fraza može učiniti uznemirenijima.

- I sama imam dvoje malih četverogodišnjaka i razmišljam o tome kako je, kada su zabrinuti, reći im da se trebaju smiriti definitivno jedna od najgorih stvari - rekla je. ''Kada djetetu govorimo da se treba smiriti, time mu samo potvrđujemo da njegove emocije nisu važne i da bi ih trebao kontrolirati, što može čak i nenamjerno djelovati kao omalovažavanje.''

Osim toga, stručnjakinja za odgoj objašnjava kako ta uobičajena fraza mnogih roditelja uzrokuje više štete nego koristi. ''Dijete ima utisak da nije viđeno, da se na neki način zapravo treba sramiti svojih reakcija i emocija, a to nikada nije dobro'', zaključila je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.