Pandemija koronavirusa izazvala je pomamu za čajem podbjel, koji se može nabaviti u apotekama. Međutim, mora pažljivo da se koristi.
List i cvijet podbjela sadrže flavonoide, pirolizidinske alkaloide, tanine, kisele sluzi, gorke sastojke (triterpene), organske kiseline, seskviterpen tusilagon, eterično ulje. Ljekoviti sastojci podbjela djeluju na olakšanje iskašljavanja, ublažavanje nadražajnog kašlja i oblažu sluzokožu i u narodnoj medicini se koristi kod astme, bronhitisa, laringitisa i drugih oboljenja praćenih jakim kašljem.
Prije upotrebe bi trebalo da se posavjetujete sa stručnjacima jer su u ovoj biljci prisutni pirolizin alkaloidi pa se ne preporučuje korištenje podbjela za trudnice, dojilje, malu djecu, ali i osobama koje imaju problema sa jetrom.
I kod zdravih osoba konzumiranje čaja od podbjela se svakako preporučuje u kraćem vremenskom periodu, obično do tri mjeseca.
Kako se priprema:
Jednu kafenu kašiku lista podbjela preliti sa 200 ml ključale vode, ostaviti da stoji 10 minuta i procijediti. Piti tri puta dnevno po jednu šolju čaja poslije jela.
Ako se pije protiv kašlja onda se takođe kombinuje sa cvjetovima divizme, plućnjaka i listovima bokvice. Jedna kašičica ove kombinacije se prelijeva sa 2 dl vode.