VAGI

Ko može ovo priuštiti: Kilogram govedine skoro 700 maraka

Do trenutka prodaje one već mogu dostići cijenu i do 40 puta veću od običnog američkog goveda

I. K. / Avaz.ba

22.8.2019

Japanska vlada strogo regulira proizvodnju ove govedine. Agencije

Meso koje ćete najrjeđe naći u restoranima je vagi govedina. Ona potiče iz Japana, a kilogram ovog mesa može koštati i do 700 maraka, dok se krava može prodati i za skoro 50.000 KM. 

Termin "vagi" u bukvalnom prijevodu sa japanskog znači "krava" i uglavnom se odnosi na četiri razlitiče sorte. 

Ove krave se uglavnom uzgajaju za fizičku izdržljivost, a daje im se više intramuskularnih masnih ćelija. 

Masnoća se ravnomjerno raspoređuje po njihovim mišićima, zbog čega vagi govedina izgleda ružičasto i ima nježan okus, piše "Business insider". 

Japanska vlada strogo regulira proizvodnju ove govedine kako bi se zaštitila vrijednost i kvalitet mesa. 


Ova vrsta govedine stekla je skoro legendaran status, a postoje i mnogi mitovi o načinu na koji se životinje tretiraju.

Istina je da se one se kod uzgajivača zadrže do 10 mjeseci starosti, a onda se prodaju na aukcijama. Do trenutka prodaje one već mogu dostići cijenu i do 40 puta veću od običnog američkog goveda.

Inače, farma za tovljenje ovih krava čuva ih i hrani mješavinom vlakana i visokoenergetskim koncentratom napravljenim od riže, pšenice i sijena. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.