UPOZORENJA

Nestaje vode u cijelom svijetu, izvori će presušiti zbog velike vrućine

Raste mogućnost meteoroloških pojava koje na tom području nisu zabilježene, i to za 22 posto

London će po temperaturama biti kao današnja Barcelona. The Guardian

Z.K. / Avaz.ba

13.7.2019

Prema najnovijim istraživanjima, koje je objavio britanski “The Guardian”, 77 posto gradova proći će do 2050. godine kroz dramatične i potencijalno katastrofalne promjene. U svakom dijelu svijeta raste mogućnost meteoroloških pojava koje na tom području nisu zabilježene, i to za 22 posto. 

 Evropski gradovi

Istraživači “Crowther Laba” iz Švicarske zaključili su da će do 2050. godine gradovi sjeverne hemisfere, s trenutno umjerenom ili hladnom klimom, u budućnosti ličiti na gradove koji su 1.000 kilometara bliže ekvatoru. Posebno će biti pogođeni evropski gradovi, a prema predviđanjima naučnika, London će do 2050., po temperaturama, biti kao današnja Barcelona, u Moskvi će biti kao u Sofiji, a u Štokholmu kao u Beču.

Najviša dnevna temperatura u najtoplijem mjesecu podići će se za 7,9 stepeni, a na godišnjem nivou, to povećenje temperature iznosit će 3,5 stepeni. Takva klima će prouzrokovati globalnu nestašicu zaliha pitke vode, a evropske ljetne temperature, koje su već sada alarmantne, bit će više za, prosječno, još 3,5 stepeni.

 Veoma ozbiljno

Istraživači upozoravaju da će petina velikih gradova, uključujući Džakartu, Singapur i Kuala Lumpur, imati takve klimatske uvjete kakvih danas nema ni u jednom gradu na svijetu.

- To znači da nas očekuju novi politički i infrastrukturni izazovi s kojima se nikad prije nismo suočili - rekao je Tom Krauter (Crowther), osnivač spomenutog laboratorija.

Pojedini klimatolozi smatraju da ovo nije predviđanje nego samo ilustracija, dok drugi kažu da ga treba shvatiti veoma ozbiljno.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.