Student A. J. (20) je preminuo nakon što je pojeo ostatke špageta s umakom od paradajza pripremljenih pet dana ranije.
Podgrijao ih je u mikrovalnoj pećnici pa se izašao baviti sportom, no vrlo brzo se vratio kući zbog glavobolje, bola u trbuhu i mučnine.
Nekoliko sati je povraćao, a onda popio vodu, lijek za želučane tegobe, legao i pokušao zaspati. Nesretni mladić probudio se nakon 11 sati i ponovno povraćao pa je njegov cimer pozvao Hitnu pomoć. A.J. se onesvijestio i preminuo u bolnici.
Obdukcijski nalaz otkrio je da je umro od trovanja hranom koje je uzrokovala bakterija Bacillus cereus, a zbog koje mu je jetra počela otkazivati.
- Mnogi jedu tjesteninu koja je stajala dan ili dva i sve je u redu. Međutim, treba biti oprezan ako je na sobnoj temperaturi stajala samo nekoliko sati. Ako je lošeg mirisa, uvijek je bolje biti oprezan nego kasnije požaliti - kazao je doktoru koji je o ovom događaju iz 2008. godine progovorio na YouTubeu.
Naime, tjestenina koju je A.J. pojeo nije stajala u frižideru, nego na sobnoj temperaturi. Upravo je zbog toga došlo do razmnožavanja bakterije.
Međutim, čak i ako ostatke hrane spremate u frižider, obratite pozornost na to kako ćete ih pohraniti.
- Treba izbjegavati foliju jer tada zrak još uvijek može ulaziti, a to je otvoren poziv bakterijama. Kad ima zraka, bakterije se mogu brže razmnožavati, a tako riskirate trovanje - pojasnila je dijetetičarka iz Clevelanda Lindzi Malon (Lindsay Malone).
Najbolji način je hranu spremati u staklene ili plastične posude u koje zrak ne može ulaziti, ali pričekajte dva sata da se ostaci ohlade na sobnoj temperaturi, a tek onda ih stavite u frižider ili zamrzivač. - Ako vam je ostalo malo hrane, stavite je u frižider. No veće količine je isplativije podijeliti na manje porcije i smrznuti. Kada poželite jesti, izvadite ih - upozorila je Malon.