Restoran "Mirai Shokudo" u Tokiju dospio je u svjetske medije zbog onoga što čini za siromašne građane koji ne mogu platiti obrok u restoranu.
Vlasnica Sekai Kobajaši nudi obrok ljudima koji ga ne mogu platiti, a zatim rade 50 minuta posla u restoranu. Tako se, kaže, povezuje s gladnima.
- Otvorila sam restoran prije dvije godine i željela sam se povezati sa svim ljudima koji ne mogu platiti hranu. Kada sam otvorila restoran, htjela sam da ovdje svi budu dobrodošli i da se svi uklapaju - kaže Kobajaši, koja je u svijet ugostiteljstva, hrane i pića ušla dok je još studirala.
U restoranu je za obrok do sada, kaže, radilo oko 500 ljudi koji su nakon 50 minuta rada dobili kupon za obrok. Cijena prosječnog obroka u restoranu je oko 50 kuna (oko 13 KM).
Sličan način poslovanja ima i "Gyoza No Ohsho" restoran u Kjotu koji nudi obrok studentima u zamjenu za pranje suđa u kuhinji.