LIFESTYLE

Medicinske sestre otkrile šta pacijenti govore na samrti: Neki vide djeliće "raja", a neki su tražili da vide psa

Ilustracija

Avaz.ba

11.11.2017

Medicinske sestre iz Rojal Stouk bolnice, koje gledaju kako ljudi umiru svakodnevno, ispričali su svoja iskustva o tome šta su pacijenti pričali pred samu smrt.

Pacijenti koji su na samrti često mogu da predvide kada će umrijeti, a isto tako pred sam kraj života vide djeliće "raja", ističu medicinske sestre koje su se brinule o njima.

Mnogi od pacijenata željeli su da ispune svoje posljednje želje koje su najčešće bile da vide svog psa, provedu vrijeme sa najbližima ili popiju čašu omiljenog pića, dok drugi predviđaju dan kada će umrijeti, tvrde medicinske sestre iz pomenute bolnice, piše "Independent".

- Punim 80 godina za nekoliko sedmica. Dočekaću svoj rođendan, imaću žurku i onda ću otići, govore nam pacijenti. Čudno je to, ali se na kraju zaista tako i desi - izjavila je je Niki Morgan, jedna od sestara. 

Svoje iskustvo ispričala je i sestra Lusi Mejsi.

- Pacijent prije dosta godina je umirao i bio je u polusvjesnom stanju. Rekao mi je da je sretan što će umrijeti, jer je vidio djelić raja i da je to prelijepo. Nije bio uplašen smrti - izjavila je Lusi. 

Sestra Anđela Beson nakon svakodnevnog rada sa ljudima na smrti istakla je da se ne plaši smrti, prenosi Telegraf.

- Rad u ovom okruženju učinio je da se uopšte ne plašim smrti, pa čak i sa svojom porodicom otvoreno pričam o tome. Smatram da planiranje unaprijed je nešto o čemu svi treba da razmišljamo - ispričala je Anđela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.