LIFESTYLE

Ovo je hrana koja smanjuje želju za cigaretama

Avaz.ba

20.7.2017

Jedna studija je dokazala da je uzimanje ribljih ulja u obliku omega-3 masnih kiselina snažan saveznik u borbi protiv pušenja.

Naime, studija Univerziteta Haifa u Izraelu dokazala je da su pušači koji su konzumirali veće količine omega-3 masnih kiselina pušili u prosjeku 10 odsto manje, a oni koji su u potpunosti prestali nisu ni osjećali potrebu za cigaretama.

Nedostatak omega-3 masnih kiselina je inače čest kod pušača, a on oštećuje moždane ćelije i vezu između nerava u dijelu mozga koji je zadužen za kontrolisanje želje. Upravo to objašnjava činjenicu da nadoknađivanje omega-3 masnih kiselina dovodi i do manje želje za cigaretama.

Stoga se preporučuje da se jede više hrane koja sadrži omega-3 masne kiseline: losos, skuša, sardine, orašasti plodovi, sjemenke suncokreta i maslinovo ulje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.