Prokoško jezero je u protekloj godini posjetilo desetak hiljada turista, a s poboljšanjem epidemiološke situacije, ove godine bi ta posjeta mogla biti i veća.
Posjetili smo ovaj dragulj prirode tokom vikenda, a iako je bilo pretežno oblačno vrijeme, na Prokoškom je boravilo nekoliko stotina gostiju.
Prema njihovim riječima, uživaju u prirodi, prelijepom pogledu na katune i jezeru koje je smješteno na 1.636 metara nadmorske visine.
Ulaz za Spomenik prirode „Prokoško jezero“ je 2 KM za odrasle, za učenike, studente i penzionere po 1 KM, a za djecu do 6 godina je besplatan. Grupe od 7 i više osoba plaćaju po 1,5 KM. Domaće stanovništvo ponudilo je i tradicionalnu bosansku kuhinju.
Kako nam je kazala Zumreta Polutan, za goste pripremaju domaću hranu, naročito pite ispod sača.
- Tepsija bureka je 30 KM, a ostale pite po 20 KM. Porcija potočne pastrmke je 15 KM, janje pečeno je 200 KM, sokovi su po 2 KM, pivo 2 KM , domaća kafa 1,5 KM, sir kravlji 8 KM, a ovčiji 15 KM po kilogramu. Prenoćište u katunima je oko 15 KM po osobi, mogu se kupiti borovnice i ljekobilje. Ovo je jedinstveni ambijent - kaže nam Polutan.
Prilikom našeg boravka na Prokoškom jezeru smo sreli grupu penzionera iz Kaknja. Mirsad Lopo kaže da često dolaze ovdje.
- Uživamo u čistoj prirodi, domaćini su ljubazni. Prirodne ljepote BiH treba iskoristiti – istakao je Lopo.
Bračni par Sabra i Rifet Šibić iz Bosanske Gradiške kazao nam je da su ovdje prvi put i da im je prelijepo u ovom prirodnom dragulju u srcu planine Vranice.
- Fino je i čisto, čista i voda i priroda, preporučio bih svima da dođu i vide ovu ljepotu, uživati u hrani, prirodi, domaćim proizvodima. Domaćin nam je Salem Softić i imamo samo riječi hvale – istakao je Šibić.
Sreli smo i djevojčice Henu, Džanu i Berinu iz Fojnice, koje na Prokoškom provode raspust. Posebno su ih oduševili rakovi koje su vidjele u vodi.