OBIČAJI

Izrađuje starinske cvjetove od krep-papira za jelice

Ta jelica, odnosno grana, nosi se u crkvu na posvetu, nakon čega se kao ukras postavi na kuću kako bi čuvala dom i ukućane do naredne godine

Matošević je tehniku izrade cvjetova od krep-papira naučila od pokojne majke i bake

D. PUCAR

18.4.2019

Kod katolika Lašvanske doline još se njeguju stari običaji, a posebno je to vidljivo za vrijeme najvećih blagdana te cvjetnice, kojom za katolike započinje Veliki tjedan.

Bor ili jela

Jedan od starih običaja je tradicija izrade cvjetova od krep- papira koji se stavljaju na jelice za cvjetnicu. U starim vremenima, u nedostatku svježeg cvijeća, ono se pravilo od krep-papira kao zamjena, a zatim bi se pričvršćivalo na granu bora i jele.

Ta jelica, odnosno grana, onda se nosi u crkvu na posvetu, nakon čega se kao ukras postavi na kuću kako bi čuvala dom i ukućane do naredne godine.

Janja Matošević iz Nove Bile kazala nam je da je cvjetove naučila izrađivati od pokojne majke i bake.

- Moja mama i baka su ovo radile godinama. Meni je to bilo lijepo i zanimljivo, gledala sam i učila. Potrebno je dosta vremena da se izrade i sam princip i način rada iziskuje puno koncentracije, ali i ljubavi - kazala je Matošević za Drukčiji.

Puno mjesta

U prošlim vremenima izrađivali su i vršice od bora, koje danas nisu praktične zbog velikih dimenzija.

- Nekada su se radile i vršice od bora s krep-papirom i to je bilo veoam zanimljivo, ali to ne mogu ponijeti u crkvu na blagoslov jer zauzima puno mjesta - rekla je Matošević.

Nisu na prodaju

Svoje rukotvorine Matošević, kaže, ne prodaje, nego ih izrađuje kako bi ovu tradiciju sačuvala od zaborava.

- U meni je valjda ta neka starinska duša koja voli te neke starine i običaje i nastoji to sačuvati - rekla je Matošević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.