IDEJNI PROJEKT

Aerodrom Sarajevo gradi novi terminal u vrijednosti od 200 miliona KM

Inicijalna zamisao je bila da se gradnja ovog terminala finansira modelom javno – privatnog partnerstva

Rješenje za novi terminal. Aerodrom Sarajevo

D. H.

prije 10 sati 5 minuta

Aerodrom Sarajevo planira graditi novi terminal, a investicija je vrijedna čak 200 miliona maraka. Idejni projekat je napravljen još 2021. te su pokrenute aktivnosti za izradu Koncepta i potrebne dokumentacije za usaglašavanje dugoročnih aerodromskih razvojnih dokumenata kojim će se odrediti glavni okvir projekta. Terminal bi se po projektu, trebao graditi na zapadnoj strani aerodroma, potpuno izdvojen od postojeće zgrade Terminala.

Tri sprata

- Novi Terminal bi se gradio na tri sprata u glavnoj zgradi i sastojao bi se od podruma, prizemlja i prvog sprata, te dva sprata kod izlaza (gate). Terminal bi se naslanjao na platformu i imao bi ukupno 43.920 kvadratnih metara (više nego duplo od današnje brojke), od čega je 15.840 kvadratnih metara na putničkom dijelu terminala (gateovi), a 28.080 kvadratnih metara na ulaznom dijelu terminala. Terminal bi imao 5 aviomostova a komercijalni parking bi se napravilo na dvije etaže. Mi posjedujemo 38.000 kvadratnih metara vlastite zemlje za izgradnju ovog Terminala, a trebalo bi otkupiti još 40.000 kvadratnih metara zemlje i to prvenstveno za komercijalni parking, te dio jednog modula zgrade Terminala - navode iz Aerodroma Sarajevo.

 Inicijalna zamisao je bila da se gradnja ovog terminala finansira modelom javno – privatnog partnerstva.

 S obzirom da bi takva odluka predstavljala stratešku odluku, odnosno odluku bitnu za poslovanje Društva, bilo bi neophodno da to odobri naš vlasnik, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine. Nažalost, dodatni problem predstavlja nepostojanje Zakona o javno – privatnom partnerstvu FBIH. S tim u vezi, u ovom momentu ne možemo reći kada bi bio početak izgradnj - ističu sa sarajevskog aerodroma.

Velika investicija

 Izgradnja Terminala koštala bi do 200.000.000,00 KM

-  Po našoj procjeni za izgradnju prve faze novog terminala, potrebno je najmanje dvije godine.  Vlada FBiH je još 2022. godine, prihvatila Elaborat Međunarodnog aerodroma kao procjenu postojanja javnog interesa za izgradnju dodatnih kapaciteta sarajevskog aerodroma metodom koncesije - navode.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija konstatovalo je da on sadrži sve relevantne podatke na osnovu kojih je procijenjeno da postoji javni interes za izgradnju dodatnih kapaciteta Međunarodnog aerodroma Sarajeva metodom koncesije.

Trend rasta prometa, nalaže neophodnost širenja kapaciteta Međunarodnog aerodroma Sarajevo i ukoliko se to ne desi, suočit ćemo se sa problemima u smislu gužvi, nemogućnosti prihvatanja svih zainteresovanih aviokompanija i sl.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.