FELJTON (XIV DIO)

Svi gradonačelnici Sarajeva: Abdulah Skaka - mandat koji je vodio iza rešetaka

U tom periodu otvorena Trebevićka žičara i organiziran EYOF. Skaka uhapšen u maju 2023. zbog sumnje u zloupotrebe položaja

Skaka: Buran mandat. Facebook

Danijal Hadzovic

20.7.2024

Nakon mandata Ive Komšića, poslije lokalnih izbora u oktobru 2016. godine, na čelo Sarajeva će, nekoliko mjeseci kasnije, odnosno 2017., doći Abdulah Skaka kao kandidat SDA. Mandat će započeti kao što ga je i završio - skandalom.

Abdulah Skaka je za gradonačelnika imenovan u februaru 2017. godine. Već sam izbor pratile su ozbiljne kontroverze.

Naime, lijeva koalicija u Gradskom vijeću za gradonačelnicu je predložila Sabinu Ćudić, dok je SDA izašla sa Skakom kao kandidatom. Na kraju je izabran Skaka, i to naglom promjenom mišljenja vijećnika Almedina Miladina (tada bio u SDP-u, iz kojeg je nakon glasanja izbačen) te Dade Stojnića (DF). Uveliko se špekuliralo da su posrijedi bile korupcija i kupovina glasova, što će se potvrditi na snimku sačinjenom godinama kasnije u aferi „Asim“, a na kojem se tadašnji potpredsjednik SDA Asim Sarajlić otvoreno hvali da je on „završio“ Skakin izbor za gradonačelnika.

Značajni projekti

Kako je imenovan tako je i nastavio svoj mandat. Već nakon dva dana na funkciji Skaka je sumnjičen da je nezakonito zaposlio četiri savjetnika. Oni su se prvobitno zaposlili u Općinu Trnovo, da bi ih 24 sata nakon toga imenovao za svoje savjetnike. Ovo zapošljavanje u konačnici će ući u jednu od tačaka optužnice.

Naime, nedugo nakon isteka mandata Skaka će biti optužen za brojne koruptivne radnje. No, krenimo redom. Poziciju gradonačelnika vršio je kao moderni menadžerski tip funkcionera. Nije se koristio populizmom, nije se prepucavao, niti dizao tenzije, nije ulazio u velike političke teme, a i kada bi, silom prilika, to morao, završavalo se uglavnom neslavno, poput čuvene izjave o „borbi protiv antifašizma“.

No, ono što se Skaki ne može spočitati jeste da je bio neaktivan tokom mandata. Naime, na čelu s njim, Grad Sarajevo realizirao je brojne projekte. Nova Trebevićka žičara otvorena je 6. aprila 2018. godine. Započela je obnova zgrade Vječne vatre, kao i obnova Bistričke željezničke stanice kao muzeja. Ipak, vrhunac njegovog mandata bit će organizacija EYOF-a, Evropskih zimskih olimpijskih igara za mlade, zajedno s Istočnim Sarajevom. Igre su bile organizirane više nego uspješno, a bio je to i lijep podsjetnik na Zimske olimpijske igre 1984.

Skaka je najavljivao i da će Sarajevo uvrstiti na mapu takmičenja Formule E, no do toga nikad nije došlo.

Hapšenje Skake. Avaz

 Tačke optužnice

No, iza njega će ostati i brojna sumnjiva djela.

Skaka je, prema optužnici, odgovoran i za utrošak budžetskih sredstava. Pojedinim udruženjima, u kojima su bili uposleni članovi njegove porodice, davao je budžetski novac za projekte koji nisu bili u Planu javnih nabavki.

Brdsko-biciklističkom udruženju MTBA iz Mostara dodijelio je 20.000 KM za sufinansiranje projekta postavljanja jarbola i zastave BiH na brdu Fortica iznad Mostara. Za ovaj projekt nisu mogla biti odobrena sredstva tekuće rezerve budžeta Grada Sarajeva.

Skaka je novcem iz gradskog budžeta pomogao rasvjetu puta u naselju Rajski Do u općini Trnovo (RS), i to na prostoru gdje se nalazi njegova vikendica.

Za ovaj projekt izdvojeno je 15.000 KM. Skaka je s Općinom Trnovo (RS) zaključio ugovor o finansiranju projekta javne rasvjete povratničkoj populaciji iako je znao da se radi o vikend-naselju u kojem nema povratnika. Ali zato rasvjeta ide sve do njegove vikendice, o čemu postoji i dokumentacija.

Planom javnih nabavki u Gradskoj upravi i Pravobranilaštvu Sarajeva za 2018. nije bila planirana javna nabavka usluge dopremanja bolida Formule E, pokaznog vozila. Skaka je donio odluku o preraspodjeli sredstava prvobitno namijenjenih za adaptaciju i opremanje poslovnih prostora i prvu fazu projekta svjetlosne dekoracije Sarajeva na dopremanje ovog bolida te za njegovo izlaganje u periodu od 27. do 30. novembra 2018. godine.

S firmom iz Londona sklopio je ugovor vrijedan 54.522 KM iako ta firma nije učestvovala u dopremanju bolida. Za sve navedeno prethodno nije konsultirao Gradsko vijeće, te je budžet Grada Sarajeva oštetio za gore spomenuti iznos.

Abdulah Skaka bio je predsjednik Skupštine Udruženja Medicinska asocijacija BIMA do 15. juna 2017. godine. Prema navodima iz optužnice, s predsjednikom ovog udruženja Farisom Fočom je u rodbinskoj vezi.

Tako je ovom udruženju dao iznos od 10.000 KM za projekt „Međunarodni fond zdravlja“, ali je novac utrošen u druge svrhe. U izvještaju o realizaciji sredstava iz 2017. stoji da ovo udruženje nije namjenski utrošilo 10.000 KM, ali on nije tražio povrat novca.

Skaka je Udruženju za promociju kulture, edukacije i očuvanja kulturne baštine „Bedem“ u decembru 2019. odobrio 18.000 KM za projekt „Edukacija mladih o značaju Dana državnosti BiH“. Članica Skupštine ovog udruženja bila je i Skakina sestra Lamija.

Ni ovo udruženje nije namjenski utrošilo sredstva, ali ih Skaka nije tražio nazad.

Prema optužnici, Abdulah Skaka u godišnji izvještaj o izvršenju budžeta Grada Sarajeva nije unio podatak o prihodima nastalim za organizaciju dočeka Nove godine za 2018. (260.000 KM) i 2019. (170.000 KM).


Sarajevska žičara: Otvorena u mandatu Skake. Facebook

Htio ostati

I kraj mandata Abdulaha Skake obilježit će veliki skandal. Nakon izbora 2020. godine Skaka je po svaku cijenu želio obnoviti mandat, a u Gradskom vijeću ponovo smo gledali trakavicu. Tako je, i pored činjenice da je vladajuća koalicija tadašnje četvorke imala čvrstu većinu u Vijeću, njihov kandidat Bogić Bogićević u prvom krugu ostao bez potrebne većine da bude izabran za gradonačelnika. Skaka je optužen i da je obećavao razne pogodnosti, između ostalog i novac vijećnicima, uoči izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća i gradonačelnika, samo da glasaju po njegovim uputama. Ipak, u drugom krugu je za gradonačelnicu izabrana Benjamina Karić.

Skaka je „prekomandovan“ na poziciju ambasadora BiH u Kataru. Abdulah Skaka uhapšen je u maju 2023. zbog sumnje u zloupotrebe položaja u vrijeme dok je bio gradonačelnik Sarajeva. U pritvoru je proveo oko mjesec. Optužnicu protiv njega Tužilaštvo Kantona Sarajevo potvrdilo je krajem jula iste godine.

Poznat po gafovima

Ono po čemu je Skaka poznat u javnosti su njegovi gafovi.

Tako je, govoreći o Danu grada Sarajeva, u kontekstu oslobođenja Sarajeva od fašizma rekao:

- Prije 72 godine pobijeđen je antifašizam, zajedničkim snagama, kako ste rekli u uvodnoj rečenici, pobijeđen je antifašizam, a Sarajevo oslobođeno od fašista.

Moglo bi se pomisliti da je riječ o lapsusu, ali isto je ponovio i nakon polaganja cvijeća i vijenaca ispred Vječne vatre u Sarajevu.

- U današnjem danu je puno simbolike. Ukupno 555 godina od prvog spominjanja Sarajeva, kada je Isa-beg Ishaković krenuo u kreiranje jedne nove urbane cjeline, i 72 godine od pobjede nad antifašizmom - izjavio tada Skaka.

Jednom prilikom je bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića zamijenio sa Stjepanom Kljujićem, članom ratnog Predsjedništva Republike BiH. Drugom, pak, prilikom, govoreći o EYOF-u, rekao je "trudit ćemo se da niko ne bude dio lijepe priče..."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.