GRADONAČELNICA SVIH

Zašto Karić osuđuje bacanje žardinjera, ali ne i homofobne napade na njene sugrađane?

Činjenicu da još nije reagirala povodom homofobnog vandalizma, pripisujemo nedostatku vremena ili nestanku interneta u prostorijama gradske uprave

Benjamina Karić (lijevo) na Paradi ponosa prije nego što je postala gradonačelnica. Avaz kolaž

D. H.

prije 3 dana

Jučer se na društvenim mrežama pojavio snimak na kojem vidimo nepoznatu osobu kako baca žandinjere u Miljacku.

Ovaj vandalski čin naišao je na hitru reakciju gradonačelnice Benjamine Karić koja je na društvenim mrežama prokomentirala ovaj događaj  istučući kako ju je "jako  rastužio video objavljen na društvenim mrežama u kojem su žardinjere cvijeća sa sarajevskog mosta bačene u rijeku", poručivši pritom da je cijeli slučaj prijavljen nadležnim organima.

Policija je ubrzo identifikovala počinioca te konstovala da je riječ o osobi s dijagnosticiranim mentalnim poteškoćama te je kontaktiran centar za mentalno zdravlje.



Jučer se u Sarajevu desio novi vandalski čin. Za razliku od bacanja žardinjera, u ovom slučaju nema nikakve sumnje šta je motiv i ko je meta.

Naime, na zgradi Goethe instituta u Sarajevu osvanuo je transparent "ped*ri".

Povod je, kako rekosmo, jasan, s obzriom da je u  sarajevskom Goethe-Institutu sinoć otvoren Mjesec ponosa Bh. povorke ponosa slikovitom izložbom "Čestitke, sramite se!"

Za razliku od bacanja žardinjera koji su ipak posljedica neuračunljivosti osobe s mentalnim problemima, u slučaju grafita imamo jasne primjere uništavanja imovine i širenja mržnje prema pripadnicima LGBT zajednice. Drugim, riječima mnogo ozbiljniji izgred.

No, reakcije od gradonačelnici još uvijek nema.

Ipak, mi ne sumnjamo da će gradonačelnica Benjamina Karić koja je u svom dosadašnjem radu odisala principijelnošću i uvijek spremno reagirala na svaki oblik nepravde i diskriminacije, odlučno dići glas i protiv ovog čina mržnje prema njenim sugrađanima, čim nađe vremena.

Jer, kako nam je jasno poručila nakon što je ektremnom desničaru i uličnom aktivisti Nihadu Aličkoviću dodijelila orden, zbog čega su mnogi građani negodovali, ona je gradonačelnica svih građana bez izuzetka, pa i Aličkovića.

Stoga, nećemo i ne želimo vjerovati da Karić građane poput Aličkovića smatra važnijim i više vrijednim od osoba koje pripadaju LGBT zajednici, a činjenicu da još nije reagirala povodom homofobnog vandalizma pripisujemo nedostatku vremena ili nestanku interneta u prostorijama gradske uprave.

Nije valjda da je Karić najprizemniji populista koji odluke o tome kad će se oglasiti i stati u nečiju zaštitu bazira na dodvoravanju desničarskim interesnim grupama i njihovom glasačkom tijelu.
 Ili da, ne daj Bože, sve što čini radi u cilju dobijanja što više lajkova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.