NOVA LOKACIJA

Spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću nalazit će se u blizini zgrade Parlamenta BiH?

Predloženo mjesto nalazi se uz repliku srednjovjekovnog stećka koji predstavlja historijski period srednjeg vijeka, ujedno i period vladanja bosanskog kralja

Piše: E. Ma.

24.10.2022

Idejno rješenje spomenika. Avaz

Na narednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, koja će biti održana u srijedu, ramzatrat će se i izmjena lokacije na kojoj bi se trebao nalaziti spomenik bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću.

Prema dosadašnjem prijedlogu, ovaj spomenik trebao se nalaziti u parku iza zgrade Predsjedništva BiH, no novu lokaciju predložila je Komisija za spomenike, a ona bi trebala biti u blizini Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

- Spomenik se podiže na zemljištu k.č. 1086/2 KO Sarajevo VII, lokalitet pored replike srednjovjekovnog stećka, a prema idejnom rješenju koji je sastavni dio ove Odluke - navodi se u odluci.


Negativno mišljenje

Kako su pojasnili predlagači, Grad Sarajevo je donio Odluku o podizanju spomeniku kralju Tvrtku I Kotromaniću u kojoj je definirao lokaciju podizanja i idejno rješenje, odnosno u parku između zgrade Predsjedništva i Vlade Kantona Sarajevo.

Grad Sarajevo je pribavio prethodno pozitivno mišljenje Općine Centar kao i mišljenje Zavoda za planiranje KS u kojem je, između ostalih, predložena i navedena lokacija.

No, Komisija je dala negativno mišljenje na dostavljeno idejno rješenje jer nije u skladu s Odlukom proglašenju historijskog urbanog pejzaža Sarajeva", objasnili su.


Omogućava sagledivost spomenika sa svih strana

Zbog toga, Grad se odlučio na izmjenu lokacije.

- Predložena lokacija nalazi se uz repliku srednjovjekovnog stećka koji predstavlja historijski period srednjeg vijeka, ujedno i period vladanja bosanskog kralja Tvrtka. Lokalitet je predložen jer omogućava sagledivost spomenika sa svih strana, a u blizini je državnih institucija - poručili su iz Grada Sarajeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.