URED ZA KORUPCIJU

Pod lupu staviti transfere kako se ne bi punili stranački fondovi

Ovo je pravo vrijeme za realizaciju ovakve inicijative, rekao je Kafedžić

Erduan Kafedžić. Avaz

Piše: A. Nalo

18.2.2022

Uveliko smo zagazili u izbornu godinu, a ako je suditi po aktuelnim dešavanjima, pojedine stranke već su zasukale rukave i uveliko se spremaju za taj važan događaj. Tako na sceni već imamo zapaljive govore, razna obećanja te bacanje prašine u oči narodu…

Međutim, o punjenju stranačkih fondova raznim transferima te mogućim malverzacijama koje imamo na sceni, niko ne govori niti ko šta poduzima. Ako i ima neke reakcije, ona obično dolazi iz Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, s Erduanom Kafedžićem na čelu.


Korištenje budžeta

Naime, svjesni perioda koji dolazi, ali i toga da je u igri veliki novac, Ured je prema svim općinama uputio inicijativu za pristup Registru transfera neprofitnim organizacijama i pojedincima iz budžeta KS, a koji je uspostavljen 2021. godine.

Smatraju da bi se jedino na ovaj način, odnosno ukoliko bi svi davaoci budžetskih sredstava na teritoriji Kantona Sarajevo bili integrirani u Registar, mogao postići željeni cilj u pogledu transparentnosti ovog procesa te mogućnosti sprečavanja zloupotreba i prevara u dodjeli i korištenju budžetskih sredstava na teritoriji KS.

- S obzirom na to da je izborna godina i da je povećan iznos budžetskih sredstava namijenjen za finansiranje i sufinansiranje projekata/programa/prijava neprofitnim organizacijama, pojedincima i pravnim licima, Ured smatra da je ovo pravo vrijeme za realizaciju ove inicijative - rekao je Kafedžić.

Da je veliki novac u igri, potvrđuju i podaci do kojih je Ured došao. Naime, u 2021. godini 11.846.098,26 KM dodijeljeno je putem transfera neprofitnim organizacijama, udruženjima, pojedincima.


Antikoruptivni alat

- Registar predstavlja moćan antikoruptivni alat u sprečavanju eventualnih zloupotreba i prevara u dodjeli i korištenju budžetskih sredstava u javnom sektoru, kako od davaoca tako i od primaoca sredstava - istakao je Kafedžić.

Kako pojašnjava, da bi se izbjeglo višestruko finansiranje istih projekata, programa, prijava, Registar omogućava davaocu sredstava da vidi i informira se o tome ko je dobio budžetska sredstva u javnom sektoru i za koji projekt, bez obzira na to jesu li u pitanju neprofitne organizacije, pojedinci ili pravna lica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.