PREDSTAVLJENA ANALIZA

Erduan Kafedžić: Imat ćemo hrabrosti, znanja i podrške da objavimo podatke

Veoma je važno da upoznamo javnost, građane i sve zainteresirane šta smo to radili proteklih godinu dana, kazao je Kafedžić

Piše: N. Ćorović

31.1.2022

Prezentirana Analiza antikorupcijskog okruženja - Avaz
Prezentirana Analiza antikorupcijskog okruženja - Avaz
Prezentirana Analiza antikorupcijskog okruženja - Avaz
Prezentirana Analiza antikorupcijskog okruženja - Avaz
Prezentirana Analiza antikorupcijskog okruženja - Avaz
+1

Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo danas javnosti prezentirao Analizu antikorupcijskog okruženja u javnom sektoru ovog kantona za 2021. godinu u Sarajevu. 

Tom prilikom obratili su se šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić i viši savjetnik za borbu protiv korupcije Ambasade SAD u BiH Erik Larson i predstavnica EU Mirna Brešan. 



Strateški koraci

Šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić kazao je kako moraju vidjeti koji su strateški koraci koje moraju učiniti.

- Veoma je važno da upoznamo javnost, građane i sve zainteresirane šta smo to radili proteklih godinu dana. Ovu analizu možemo posmatrati odvojeno. Ona je rasčlanjena u 18 oblasti. Također, u okviru ove analize analizirali smo niz koruptivnih oblika. Želim da izrazim zadovoljstvo što je prethodna analiza izazvala zaista pozitivne efekte. Analiza ima preventivni cilj, s tim da sve ono što smo uočili koristit ćemo za sljedeće planiranje - kazao je Kafedžić.

Oblasti analize između ostalog obuhvataju informacioni sistem Ureda, prijave korupcije, sredstva za reprezentaciju, Zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u KS, revizija diploma.

- Cilj analize, zašto smo izgradili analizu je da bi strateški mogli planirati i jačati antikoruptivni sistem u Kantonu Sarajevo - rekao je on. 

Visoki standardi

- Danas objavljena analiza stanja antikorupcije u KS dio je nastojanja da se javnost informira o svim antikorupcijskim procesima, problemima s nositeljima zakonodavne, sudske ili izvršne vlasti, između ostalog da bi javnost mogla na odgovornost pozvati one koji svoje dužnosti ne obavljaju u najboljem interesu svih - kazala je Mirna Brešan.

Dodala je da razloge nalaze u predanom timu Ureda. 

- Za efikasnu borbu protiv korupcije neophodni su visoki standardi transparentnosti, integriteta, ali i odgovornosti. Ured za borbu protiv korupcije stavlja na raspolaganje podatke o zaposlenicima, imenovanim osobama, njihovim plaćama, ali i podatke o svim javnim nabavkama, nevladinim udrugama i poljoprivrednim dobrima. 

Rezultati i dostignuća

Analiza za 2021. godinu kreirana je sa namjerom da se svako njeno poglavlje može posmatrati i analizirati kao jedna cjelina. Radi razumijevanja problema korupcije i njenih posljedica, neophodno je ovu analizu sagledati u cijelosti i steći širu sliku o problematici na koju se odnosi. 

Kako se navodi, osnovni ciljevi izrade ove analize bili su edukativni, preventivni i korektivni. Svaka naredna analiza služit će za komparaciju sa prethodnom kao korektiv.

Rezultati i dosadašnja dostignuća na polju izgradnje antikorupcijskog sistema u Kantonu Sarajevo ostvareni su u aktivnoj saradnji sa organizacijama međunarodne zajednice u našoj zemlji. 

Stepen odgovornosti

Kafedžić je kazao da se treba povećati stepen odgovornosti nosioca javnih funkcija i komisije.

- Supervizori koje imenuje Ured, mi ne znamo ko su ta lica, nisu jasno definisani procesi ko može biti supervizor. Radi se o veoma efikasnom procesu. Imamo dvostruku, a nekada i trostruku kontrolu. Imat ćemo hrabrosti, znanja i podrške da objavimo podatke - rekao je Kafedžić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.