ALIPAŠINO POLJE

Prije 29 godina agresorska granata ubila 11 građana dok su čekali u redu za hljeb

Tokom opsade Sarajeva ovo je bio prvi od tri stravična masakra koje je počinila agresorska vojska na Alipašinom Polju

Piše: A. Ovčina

30.8.2021

Prisutni odali počast žrtvama - Avaz
Prisutni odali počast žrtvama - Avaz
Prisutni odali počast žrtvama - Avaz
Prisutni odali počast žrtvama - Avaz
Prisutni odali počast žrtvama - Avaz

Delegacije Kantona Sarajevo i Općine Novi Grad jutros su položile cvijeće na spomen-ploču žrtvama masakra na Trgu solidarnosti do broja 14 na Alipašinom Polju, čime je obilježena tužna 29. godišnjica.

Toga dana prije 29 godina na ovom mjestu pala je granata ispaljena sa položaja Vojske Republike Srpske koja je usmrtila 11 i ranila 53 civila koji su čekali u redu za hljeb. 

Tog kobnog dana ubijeni su Rifet Bahtić, Jasmin Đozo, Muniba Ganija, Nermin Gušić, Zoran Kafedžić, Sadrija Krasnići, Nadežda Puljić, Daniel Turkalj, Edin Uzunović i dvije neidentifikovane osobe.

Među prisutnima jutros su bili prijatelji, komšije i članovi porodica ubijenih, predstavnici Savjeta Mjesne zajednice Alipašino Polje A-1, Unije civilnih žrtava rata KS-a, građani i predstavnici političkih partija koji su odali počast žrtvama učenjem Fatihe i minutom šutnje. 

Tokom opsade Sarajeva ovo je bio prvi od tri stravična masakra koje je počinila agresorska vojska na Alipašinom Polju.

Nakon ovog ubijanja nevinih civila, u novembru 1993. ispaljena je granata kojom su ubijeni učiteljica Fatima Gunić i njeni učenici na Trgu ZAVNOBiH-a, a godinu poslije desio se i treći masakr u kojem je agresorska granata usmrtila djecu na sankanju u Bosanskoj ulici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.