ZASTUPNIK SBB-A

Poturak pitao nadležne: Zašto ne pomognete autoškolama, nevjerovatno je da u Sarajevu nema poligona za obuku vozača

Problem je i to što je Sektor za saobraćaj i edukaciju bukvalno prepušten sam sebi, jer je pomoćnica ministra otišla u penziju, a niko je nije zamijenio , rekao je Poturak.

Poturak: Podnio inicijative. Avaz

A. Na.

13.8.2021

Zastupnik SBB-a u Skupštini KS Dževad Poturak na posljednjoj sjedici ukazao je na maćehinski odnos nadležnog Ministarstva za odgoj i obrazovanje prema autoškolama koje djeluju u glavnom bh. gradu.

Poturak je naglasio da je u oblasti aotuoškola mnogo nagomilanih problema te je pozvao Ministarstvo da ih što prije počne rješavati.

U formi pitanja koja je uputio resornoj ministrici Naidi Hota-Muminović, zastupnik SBB-a, kako je kazao, istaknuo je sve nevolje koje imaju vlasnici i uposlenici autoškola, ali i njihovi klijenti.

Izmišljena taksa

- Pitao sam ministricu zašto se plaća izmišljena taksa od 20 KM za svakog primljenog radnika u autoškolu. I kada radnik da otkaz u autoškoli, opet se na njega plaća taksa. Taj novac ide u kasu Ministarstva, ali nikome nije jasno zašto je nametnuta ta obaveza. Potpuno je nelogično da novu potvrdu o položenom ispitu, ako ste izgubili onu koju ste dobili, Ministarstvo naplaćuje isto kao i sam ispit. Zašto? Nadalje, zašto se u Kantonu Sarajevo nikako ne održavaju seminari za licenciranje, pa instruktori moraju ići u druge kantone – pitao je Poturak.

On je pitao ministricu Hota-Muminović, zašto samo u Kantonu Sarajevo kandidati plaćaju nekakvu naknadu, ako na 24 sata žele odgoditi ispit, zašto kandidat koji četvrti put polaže testove ili prvu pomoć mora platiti duplo…

Obuka vozača

- Nevjerovatno je da u Sarajevu ne postoji poligon za obuku vozača, instruktori se snalaze po raznim parkinzima. To znači da autoškole, iako godišnje u budžet KS ubrizgavaju oko milion maraka, nemaju uvjete za rad, niti imaju komunikaciju s resornim Ministarstvom, što je nedopustivo. Autoškole žele uspostaviti jedinstvenu minimalnu cijenu polaganja vozačkog ispita, ali u Ministarstvu nemaju sagovornika za takvu pozitivnu inicijativu. Nejasno mi je zašto. Problem je i to što je Sektor za saobraćaj i edukaciju bukvalno prepušten sam sebi, jer je pomoćnica ministra otišla u penziju, a niko je nije zamijenio – rekao je Poturak.

Kako je naglasio, od odgovora na ova pitanja zavisit će buduće reakcije autoškola, jer su spremni i na druge obilike aktivnosti za rješavanje problema u ovom sektoru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.