SAOPĆENJE

Sindikat MUP-a KS: Više od 100 policajaca van stroja zbog korone

Od posljedica koronavirusa preminulo je pet policijskih službenika i jedan namještenik

Manjak kadra u policiji. Ilustracija

Avaz.ba

16.3.2021

U posljednje vrijeme na području Kantona Sarajevo povećan je broj zaraženih koronavirusom kako naših sugrađana tako i policijskih službenika, državnih službenika i namještenika u Upravi policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

- Trenutno više od 100 naših uposlenika je odsutno sa posla koji su pozitivni na koronavirus ili su bili u kontaktu sa pozitivnim osobama. Nažalost, od posljedica koronavirusa preminulo je pet policijskih službenika i jedan namještenik, porodicama naših preminulih upućujemo iskreno saučešće – saopćili su iz Sindikata MUP-a KS.


Redovni poslovi

U saopćenju se navodi da policijski službenici, pored redovnih poslova i zadataka, svakodnevno obavljaju i obilaske preko 1.500 lica u izolaciji, te se pored pandemijske krize kojoj su svakodnevno izloženi, bore i sa migrantskom krizom na području Kantona Sarajevo i svakodnevno pružaju pomoć inspektorima Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, a sve u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

- Isto tako naši uposlenici državni službenici i namještenici svakodnevno obavljaju svoje poslove i pružaju sve potrebne usluge građanima iz nadležnosti ministarstva i ako nedostaje oko 90 uposlenika, ovom prilikom pozivamo Vladu Kantona Sarajevo da hitno odobri prijeme uposlenika, a posebno šalterskih radnika za rad sa strankam. Napominjemo i da policija Kantona Sarajevo radi u uslovima nedostatka značajnog broja policijskih službenika usljed nepopunjenih radnih mjesta prema važećem Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji, te kad tom broju dodamo i svakodnevno odsustvo određenog broja policijskih službenika koji su oboljeli od Covid-19, dolazimo do broja od oko 450 nedostajućih policajca na dnevnom nivou. Iz navedenih razloga u više navrata tokom proteklih godinu dana postojeći broj policijskih službenika je morao biti dodatno i prekovremeno angažovan, a posljednju naredbu o uvođenju prekovremenog rada policijski komesar Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo je donio za tekući mjesec mart ove godine, sve s ciljem maksimalnog angažovanja na vršenju poslova i zadataka iz nadležnosti policije. Molimo građane da se pridržavaju uputa nadležnih organa, te ih pozivamo na maksimalnu saradnju, jer na taj način čuvaju svoje, ali i zdravlje i živote sugrađana, te pomažu policiji u postizanju optimalnih rezultata prilikom obavljanja niza poslova i zadataka koji su pred istu postavljeni.

Prioritet u vakcinisanju

Posebno apelujemo na one koji su u samoizolaciji da se strogo pridržavaju pravila i poštuju izrečene mjere, a građane koji se kreću u javnom prostoru da koriste zaštitne maske i drže potrebnu distancu, te izbjegavaju okupljanja u broju iznad dozvoljenog, jer samo na taj način moguće je ublažiti teške posljedice po zdravlje svih građana.

Ovom prilikom apelujemo na nadleže organe da pored zdravstvenih radnika prioritet u vakcionisanju protiv Covid-19 budu uposlenici Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.