SARAJEVO

"Pionirska dolina" dobiva mentora, direktora zoološkog vrta iz Lajpciga

Junhold istakao da su prirodni resursi tog prostora, zelenilo, tekuća voda, površina od devet hektara potencijal za njen razvoj i obogaćivanje ponude

Sarajevski zoološki vrt iz godine u godinu postaje sve bogatiji. Avaz

Avaz.ba

15.1.2020

Put "Pionirske doline" i zoološkog vrta u evropsku porodicu, odnosno punopravno članstvo Evropske asocijacije zooloških vrtova i akvarija (EAZA), bit će nastavljen i još sigurniji ako direktor Zoološkog vrta Lajpcig Jorg Junhold, koji boravi u posjeti sarajevskom zoološkom vrtu, uskoro bude imenovan mentorom "Pionirske doline".

Popularna "Pionirska dolina" u kandidatskom je statusu za punopravno članstvo u toj krovnoj evropskoj asocijaciji, čije se članice, u skladu sa standardima, razvijaju i najhumaniji su oblik smještaja i uzgoja životinja u vrtovima takvog tipa.

Zato su u protekla dva dana preduzeće "Park" i "Pionirska dolina" bili posebna mjesta u Sarajevu koje je direktor Junhold, u pratnji počasnog konzula BiH u Njemačkoj Mihaela J. Vejherta (Michaela J. Weicherta), posjetio i informirao se o svim dosadašnjim rezultatima rada te mogućnostima i resursima za razvoj i sigurno članstvo u toj prestižnoj porodici zooloških vrtova. 

Junhold, kojeg je ugostila kompletna uprava i rukovodstvo "Parka" i "Pionirske doline", predvođena v. d. direktora Edinom Abdurahmanovićem, osim što već 22 godine rukovodi najuspješnijim zoološkim vrtom u Njemačkoj, ujedno je i član upravnog odbora EAZA-e i predsjednik Saveza koji čini 71 zoološki vrt s njemačkog govornog područja.

Sa sastanka: Veliki potencijali. Avaz

Zoološki vrt u Lajpcigu prije dva desetljeća započeo je sličan razvojni put kao i "Pionirska dolina", a trenutno važi za jedan od najljepših vrtova u svojoj zemlji, koji godišnje posjeti oko 1,8 miliona ljudi.

Tokom posjete Junhold je istakao da su prirodni resursi tog prostora, zelenilo, tekuća voda, površina od devet hektara potencijal za njen razvoj i obogaćivanje ponude.

- Informirao sam se i o svim životinjskim vrstama kojima raspolaže sarajevski zoološki vrt, smještajnim kapacitetima, odnosno nastambama različitog tipa, načinom držanja i tretmanom životinja - rekao je Junhold.

Rukovodstvo preduzeća "Park" i "Pionirske doline" informirali su budućeg mentora i o razvojnim planovima za budućnost, potrebom da taj zoološki vrt u narednom periodu bude tematski prezentiran posjetiocima, odnosno da svako područje bude predstavljeno po kontinentima i životinjama s kojih vode porijeklo, kao i edukacijom najmlađih kroz obavezan obrazovni program u vrtićima i osnovnim školama, saopćeno je iz "Pionirske doline".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.