GRAS

Građani ogorčeni zbog prljavih tramvaja, trolejbusa...

Vozila se čiste prilikom svakog uključenja u saobraćaj, a dezinfekcija kompletnog inventara vrši se jednom mjesečno, naveli iz GRAS-a

Putnici se svakodnevno susreću s prljavštinom u javnom gradskom prijevozu

Piše: A. Š. – A. P.

26.2.2019

Iako u GRAS-u tvrde da redovno čiste i održavaju svoja vozila, slika na terenu je sasvim drugačija. Tramvaji, autobusi i trolejbusi prljavi su i zapušteni. Bačeno smeće, išarana i poderana sjedišta, prljavi podovi prizor je koji najčešće dočeka korisnike javnog gradskog prjevoza. 

Zajednička imovina

Da su vozila prljava mišljenja je i studentica Amra Softić, koja smatra da ih treba redovnije čistiti zbog prisustva bakterija.

- Studentica sam Zdravstvenog fakulteta i s te strane gledajući, dezinfekcija i deratizacija se trebaju vršiti svaki mjesec. Vozila bi se vodom trebala prati barem dva puta sedmično – rekla nam je Softić.

Iako situacija u GRAS-u nije najbolja, veliku odgovornost, prema mišljenju pojedinih građana, snose i korisnici prijevoza koji neodgovorno postupaju prema zajedničkoj imovini.

Mirsad Jusufspahić kaže da tramvaji i ne mogu biti čistiji jer saobraćaju cijeli dan. Također, krivi su i građani, koji često u vozilima ostavljaju smeće iza sebe.

S druge strane, iz GRAS-a ističu kako se vozila čiste prilikom svakog uključenja u saobraćaj i da se dezinfekcija kompletnog inventara vrši jednom mjesečno.

Javni prijevoz

- Otpad koji se nakuplja tokom vožnje čisti se na polaznim terminalima. U skladu sa zakonom, dezinfekciju vozila vrši Higijensko-epidemiološka služba Zavoda za zdravstvenu zaštitu u saobraćaju – naveli su iz GRAS-a

 Apel GRAS-a  

U GRAS-u su nam rekli da se često susreću s uništavanjem vozila.

- Dešava se da smo primorani zamijeniti ne samo uništen tapecirung nego i kompletna sjedišta, stakla, plafonijere, te izbrisati poruke ispisane sredstvima koja se veoma teško uklanjaju. Otklanjanje oštećenja iziskuje određeno vrijeme i značajna finansijska sredstva – kazali su u GRAS-u apelirajući na korisnike da se korektno odnose prema vozilima javnog gradskog prijevoza.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.