BIZARNO SAOPĆENJE

Vlada RS: Dodik šalje poruke mira, Bošnjaci ne žele Srbe

Pozivamo međunarodnu zajednicu da se oglasi i kaže ima li mjesta za Srbe u ovoj zemlji - poručili su iz Vlade Republike Srpske

Platforma X

SRNA

11.7.2024

 Iz Vlade Republike Srpske saopšteno je da, sudeći prema izjavama koje se mogu čuti iz Federacije BiH (FBiH), oni ne žele Srbe u BiH, ali žele ono što je srpsko u BiH, te je poručeno da im se neće ostvariti ideja da protjeraju Srbe - najstariji narod na ovim prostorima.

"Problemi u funkcionisanju BiH"

- Svjedoci smo poruka mira koje ovih dana dolaze iz Republike Srpske, kao i poziva predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da današnje obilježavanje u Srebrenici prođe mirno i dostojanstveno. Naravno, iz FBiH uporno stižu suprotne poruke. Postavlja se pitanje da li Bošnjaci žele da žive sa ostalim narodima u BiH? - navodi se u saopštenju Vlade RS.

U saopštenju se ističe da neko ko je član Predsjedništva BiH ne može praviti probleme u funkcionisanju BiH, a to Denis Bećirović konstantno čini, kako na unutrašnjem, tako i na međunarodnom planu.

- Otkako je Bećirović na tom mjestu kontinuirano radi protiv srpskog naroda, a suštiniski bi trebao da ima potpuno drugačiju ustavnu ulogu, što potvrđuje i njegovo današnje obraćanje u Srebrenici - naglašava se u saopštenju, prenosi Srna.

Iz Vlade Republike Srpske dodaju da se postavlja pitanje, nakon ovakvih izjava, ko je protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma i ko nakon 30 godina od rata želi da ostvari ratne ciljeve.

- Srpski narod to ne može dozvoliti. Pozivamo međunarodnu zajednicu da se oglasi i kaže ima li mjesta za Srbe u ovoj zemlji - poručili su iz Vlade Republike Srpske.

Srbi su najstariji narod

Iz Vlade Republike Srpske su pozvali "nelegalnog visokog predstavnika Kristijana Šmita i amabasadora SAD u BiH Majkla Marfija da se oglase povodom ovakvih izjava i kažu šta misle, kako bi Srbi znali šta im je činiti", prenosi Srna.

- Svaki dan se iz FBiH napadaju Srbi i Srbija, izmišljaju se problemi, napadaju se kadeti iz Srbije, a mudžahedini i povratnici sa stranih ratišta nisu problem. Postavljamo pitanje međunarodnoj zajednici da li želi mir i može li garantovati prava i slobode za sva tri naroda u BiH - naglašava se u saopštenju Vlade Srpske.

U saopštenju se navodi da današnji predstavnici Bošnjaka treba da traže krivca u svojim političkim prethodnicima, koji su pristali i dali potpis za ovakvu BiH, zasnovanu na Dejtonskom mirovnom sporazumu.

- Ako im to ne odgovara neka u njima traže krivca, a ne u srpskom narodu. Podsjećamo da su Srbi najstariji narod na ovim prostorima, važno je naglasiti da im se neće ostvariti ideja da Srbe protjeraju" -ističe se u saopštenju.

Bećirović je u obraćanju u Potočarima govorio o opasnostima koje "ponovo prijete opstanku BiH", te ocijenio da postoje brojne sličnosti između velikosrpske ideologije i politike iz 1992. godine i danas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.