MOSTAR

Mještani blokirali ulaz u deponiju, kancerogeni mulj kap koja je prelila čašu

Nadležnima u Gradskoj upravi Mostara su jasno dali do znanja da će stalnim dežurama sprečavati dovoz otpada

Piše: M. Smajkić /Fena

10.6.2019

(Video: Meliha Smajkić)

Građani gradskog područja Sjever Mostar održali su danas protest zbog odlaganja opasnog otpada na prostor deponije Uborak. Na ovaj potez su se odlučili zbog, kako su naveli, nekontroliranog dovoza, uz komunalni, medicinskog te animalnog otpada, a kap koja je prelila čašu jeste odlaganje kancerogenog mulja s postrojenja otpadnih voda u Mostaru.

Nadležnima u Gradskoj upravi Mostara su jasno dali do znanja da će stalnim dežurama sprečavati dovoz otpada sve dok nadležni ne ispune njihove zahtjeve, među kojima je hitna sanacija cjelokupnog područja deponije, njeno zatvaranje, ali i izmještanje. 

Mještani i građani tog područja ističu kako su ozbiljno zabrinuti zbog najave odlaganja dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru, koji spada u opasni otpad, kao i odlaganja animalnog i medicinskog otpada, te drugih kancerogenih materija koje direktno utječu na zdravlje lokalnih mještana, ali i svih građana Mostara.

- Odlaganje mulja na deponijama komunalnog otpada je u sukobu s EU direktivama o odlaganju otpada, te uz činjenicu da je deponija Uborak zapravo deponija komunalnog otpada, odnosno kućnog i njemu sličnog otpada, to je zabrinjavajući podatak za nas, građane ovog područja - poručili su iz Građanske inicijative "Jer nas se tiče".

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Omer Hujdur, jedan od organizatora ispred Građanske inicijative „Jer nas se tiče“ i mještanin, podsjetio je da su i ranije organizirani protesti, „jer se svašta dopuštalo“. 

- Prvo je bilo spaljivanja ovaca zaraženih brucelozom, pa je nekoliko djece oboljelo, zatim su ovdje zatrpavali pse lutalice koje su ubijali u gradu, dok se medicinski otpad odlaže bez ikakvog nadzora. Od nadležnih tražimo da nam dostave dokument s tačno naznačenim rokovima, odnosno datumom zatvaranja deponije s njihovim potpisima - kazao je Hujdur. 

Josip Kožul, također jedan od organizatora i mještana, istakao je da je na djelu višegodišnji nemar nadležnih zbog ove problematike, međutim, to što je dovezen kancerogeni mulj sve ih je diglo na noge.

- Ugožene su cijela bjelopoljska i mostarska kotlina, ali i sliv rijeke Neretve. Vršit ćemo smjene i nadzor dok od nadležnih iz Gradske uprave Mostara ne dobijemo odgovore - kazao je on.

Mještani su tokom protesta saznali da je sastanak koji je u Gradskoj upravi danas trebao biti održan s predstavnicima JP „Deponija“ i Federalnog ministarstva okoliša i turizma odgođen za četvrtak, što je među njima izazvalo dodatni revolt.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.