KORISNO ZNATI

Dojenje i menstrualni ciklus: Izostanak je normalna pojava

Obratite se svojem liječniku ako vam se menstruacija ne vrati nakon odvikavanja bebe od dojke, ako imate obilne ili bolne mjesečnice

Dojenje utječe na hormone. Facebook

Dž. R.

5.8.2024

Dojenje utječe na menstrualni ciklus pa je sasvim normalno da sedmicama poslije poroda ne dobijete menstruaciju. Bitno je da dojilja zna zašto se to dešava i šta očekivati.

Utjecaj na hormone

Dojenje povećava nivo prolaktina, hormona hipofize, koji potiskuje ovulaciju snižavanjem drugih hormona hipofize, poput luteinizirajućeg i folikulostimulirajućeg hormona. Visoki prolaktin također smanjuje estrogen, što sprječava oslobađanje jajašca, zbog čega je izostanak menstruacije čest za vrijeme dojenja.

Zdravo je nemati menstruaciju tokom dojenja. Omogućuje vašem tijelu da obnovi zalihe željeza potrošene tokom trudnoće i poroda. Osim toga, smanjena izloženost estrogenu tokom tog vremena smanjuje rizik od raka dojke, raka jajnika, dijabetesa tipa 2 i visokog krvnog pritiska.

Neredovni ciklusi

Neredovne menstruacije po povratku su normalne. Vaš ciklus može biti kraći ili duži od 28 dana, s mogućim izostanjem. Početne mentruacije mogu varirati od laganih mrlja do obilnijih krvarenja s ugrušcima i grčevima, sve unutar normalnih varijacija.

Hormonska kontracepcija može pomoći u reguliranju menstruacije, ali posavjetujte se sa svojim liječnikom jer neki kontraceptivi mogu smanjiti količinu mlijeka zbog estrogena.

Menstruacije se mogu vratiti bilo kad od 4 – 6 sedmica do 1 – 2 godine nakon poroda, obično između 9 – 18 mjeseci.

Faktori koji na to utječu uključuju bebino spavanje cijelu noć bez dojenja, dohranu adaptiranim mlijekom, uvođenje krute hrane ili odvikavanje od dojenja.

Mogućnost trudnoće

Potpuno dojenje bez menstruacije i često dojenje (ne duže od 4 – 6 sati) unutar šest mjeseci nakon poroda osigurava prirodnu metodu kontracepcije koja se naziva laktacijska amenoreja. Međutim, ovulacija može prethoditi prvoj menstruaciji, što povećava rizik od trudnoće.

Razgovarajte o mogućnostima kontracepcije sa svojim liječnikom ako izbjegavate trudnoću.

Dojenje se može nastaviti kada se menstruacija nastavi. Zaliha mlijeka može se smanjiti prije menstruacije zbog nižeg prolaktina, nestaje tokom ili nakon menstruacije.

Bebe mogu biti nervoznije jer se okus mlijeka mijenja, a dojenje može biti neugodno zbog hormonalnih promjena koje uzrokuju bolne bradavice. Izbjegavajte umrtvljujuće kreme, razmislite o lijekovima protiv bolova bez recepta kao što je ibuprofen nakon savjetovanja sa svojim liječnikom.

Kako bi održali količine mlijeka dojite preko noći kako biste povećali razinu prolaktina, koristite pumpu za izdajanje mlijeka prije spavanja i nakon dojenja, razmislite o dodacima kalcija i magnezija, ostanite hidrirani, dojite češće i koristite galaktagoge za povećanje količine mlijeka.

Iskustvo svake žene je jedinstveno. Povratak menstruacije ovisi o vašem tijelu i navikama vaše bebe.

Pomoć liječnika

Obratite se svojem liječniku ako vam se menstruacija ne vrati nakon odvikavanja bebe od dojke, ako imate obilne ili bolne mjesečnice, krvarenje između menstruacija ili produženo krvarenje. 

Iako je normalno da nemate menstruaciju mjesecima dok dojite, imajte na umu da redovite menstruacije mogu prestati ako ste trudni.

Dojenje ostaje korisno i podnošljivo čak i kada se menstruacija vrati, unatoč potencijalnoj nelagodi i promjenama u količini mlijeka, uz nekoliko dostupnih strategija za rješavanje ovih problema. 

Hormonalne promjene glavni su razlog izostanka ili neredovnih mjesečnica tokom dojenja, koje se obično normaliziraju kako se smanjuje učestalost dojenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.