TRUDNOĆA

Zašto je važna folna kiselina

Dokazano je da uzimanje preporučene količine folne kiseline sprečava i do 70 posto oštećenja neuralne cijevi

Nedostatak ovog vitamina može biti uzrok ozbiljnog zdravstvenog problema. Ilustracija

"Bebe i mame"

5.6.2019

Folna kiselina je sintetički oblik B vitamina. U prirodi je nalazimo u lišću tamnozelenih biljaka, citrusnom voću, grahoricama i cjelovitim žitaricama. Ovaj vitamin je vrlo bitan za trudnice, jer igra važnu ulogu u razvoju fetusa - njegove kičme i mozga. 

Nedostatak ovog vitamina može biti uzrok ozbiljnog zdravstvenog problema čiji je stručni naziv spina bifida, a riječ je o oštećenju neuralne cijevi. Nažalost, nema prepoznatljivih znakova nedostatka folne kiseline kod buduće majke, mada liječnik tokom trudnoće to može prepoznati na ultrazvučnim pregledima.

Zbog nepostojanja vanjskih znakova nedostatka folne kiseline ženama koje žele zatrudnjeti preporučuje se da još prije začeća počnu uzimati folnu kiselinu, a danas se svakoj trudnici preporučuje dodatno uzimanje ovog vitamina tokom prvog tromjesečja trudnoće.

Dokazano je da uzimanje preporučene količine folne kiseline sprečava i do 70 posto oštećenja neuralne cijevi. Nažalost, istraživanja u svijetu pokazala su da većina žena nije svjesna važnosti ovog vitamina.

Koliko je folne kiseline trudnici potrebno? Odrasloj osobi treba 400 mikrograma folne kiseline dnevno. Buduće trudnice ovu količinu trebaju osigurati i uzimanjem dodataka prehrani kako bi bile sigurne da uzimaju dovoljnu dnevnu količinu.

Žene kod kojih se u prethodnoj trudnoći pojavilo oštećenje neuralne cijevi trebaju uzimati veću dozu folne kiseline u sljedećoj trudnoći, najmanje četiri miligrama dnevno.

Folna kiselina dostupna je u tabletama, multivitaminima, ali ima je i u kruhu od integralnih žitarica, riži, tjestenini i žitaricama. Većina ovih namirnica sadrži oko 10 posto dnevno preporučenih količina.

Dovoljno folne kiseline moguće je osigurati i konzumacijom većih količina džigerice, povrća zelenih listova, citrusnog voća, cjelovitih žitarica, osušenih grahorica i graška.

Faktori rizika

Činjenica je, doduše, da samo uzimanje folne kiseline nije garancija da neće doći do oštećenja neuralne cijevi fetusa. Naime, polovinu slučajeva ovog oštećenja uzrokuje manjak folne kiseline, ali postoji još faktora rizika: pojava oštećenja neuralne cijevi u porodici, oštećenje neuralne cijevi u prijašnjim trudnoćama, uzimanje nekih lijekova protiv konvulzija, ekstremna debljina, sjedenje u vrućoj kupki ili jaccuziju tokom rane trudnoće, povišena temperatura u ranoj trudnoći, dijabetes.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.