DOBRO JE ZNATI

Ove stvari djeca uvijek primjećuju: Moć opažanja je kod mališana veoma razvijena

Roditelji i staratelji imaju direktan utjecaj na formiranje navika djece kada je ishrana u pitanju

Djeca su mnogo pažljivija. Roots of Action

Z. K.

19.8.2024

Djeca su mnogo pažljivija nego što odrasli mogu i da pretpostave, možda neće pokazati da su nešto primjetila, ali budite sigurni - ove stvari im nikada neće promaći! Moć opažanja je kod mališana veoma razvijena, a ono što vide u svom okruženju oni vrlo lako, poput spužve "upijaju". 

Nažalost, odrasli toga nekada apsolutno nisu svjesni i mnogim svojim riječima, pogledima ili djelima ne pridaju toliko značaja, vodeći se time da je dijete još uvijek malo, pa neće ni primjetiti.

Vaš odnos prema partneru ili bivšem supružniku sa kojim dijelite starateljstvo

Diskretno ste prevrnuli očima na nešto što je vaš partner rekao ili "streljnuli" pogledom drugog člana porodice, misleći da niko nije vidio? Prevarili ste se - dijete vjerovatno jeste. Iako mali, oni jako dobro "skeniraju" sve međuljudske interakcije i mogu jako dobro da razaznaju negativne emocije iskazane ne samo verbalnom, već i neverbalnom komunikacijom, prenosi Huffington Post.

Djeca prepoznaju nesigurnosti odraslih

Ukoliko ste nezadovoljni svojim tijelom ili se nesigurno osjećate u garderobi koju nosite, djeca će to osjetiti.

- Oni će prepoznati suptilni (a pogotovo ne toliko suptilni) govor tijela koji pokazuje da imate neku nesigurnost i na osnovu toga izvući zaključak o tome šta je dobro, šta nije, šta je poželjno, a šta ne - objasnila je nutricionista Alisa Miler u intervjuu za Huffington Post.

Prepoznaju i vrijednosti

Mališani mogu da naslute šta je ono čemu odrasli pridaju vrijednost na osnovu toga šta oni pričaju i kako se ponašaju. Primjera radi, ako im govorite da je bavljenje fizičkom aktivnošću dobro, a sami nakon posla sjednete na kauč i igrate igrice, oni neće zaključiti da je sport nešto što je važno, već da je mnogo bolje provoditi vrijeme za računarom ili gejming konzolom. Oni uče posmatrajući, a primjer koji im dajete svojim ponašanjem je ono što će oni upamtiti.

Vaš odnos prema hrani će utjecati i na njihovo formiranje navika u ishrani

Roditelji i staratelji imaju direktan utjecaj na formiranje navika djece kada je ishrana u pitanju, a čak i bezazleni komentari o nekoj namirnici u njihovoj glavi može stvoriti barijeru. Ovo, u budućnosti, može potencijalno stvoriti plodno tlo za razvoj poremećaja ishrane, te je "modeliranje" balansiranom i pozitivnog pristupa hrani od izuzetnog značaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.