RAZGOVARAJTE S DJECOM

Kako reagirati na dramatične i šokantne izjave djeteta: Burne reakcije roditelja ne pomažu

Mala djeca često koriste ekstreman jezik kako bi izrazila snažne emocije koje inače ne mogu artikulirati

Nerijetko djeca ne znaju izraziti osjećanja. Pixabay

Dž. R.

3.6.2024

Djeca nas nekada mogu šokirati svojim izjavama pa se nerijetko pitamo gdje smo pogriješili kada čujemo stvari poput: “Volio bi da sam mrtav!”, “Mrzim svoju sestru!” ili “Ubit ću te!” što može izazvati strah kod roditelja.

Reakcija roditelja

Obično bi roditelji mogli kazniti svoju djecu zbog ovih riječi, inzistirati da govore lijepo ili pokušati protumačiti što rečeno zaista znači. Također, mogli bi oštro reagirati, zahtijevajući objašnjenja za ove intenzivne izjave.

Međutim, te reakcije obično ne pomažu jer je dijete u visoko emocionalnom stanju, a emocionalne reakcije roditelja mogu pogoršati situaciju, navodeći dijete da ponavlja ove dramatične riječi. To može izazvati paniku kod roditelja, strahujući da bi njihovo dijete moglo biti ozbiljno ugroženo, što je rijetko slučaj.

Razumijevanje emocija

Mala djeca često koriste ekstreman jezik kako bi izrazila snažne emocije koje inače ne mogu artikulirati.

Hvataju se najintenzivnijih riječi koje poznaju, ne svjesnim izborom, već zato što je njihovo logično razmišljanje preplavljeno emocijama.

Spoznaja o tome može vas uputiti na konstruktivnije odgovore. Započnite s priznavanjem intenziteta djetetovih osjećanja. Djetetu možete reći da je to vrlo snažan način za izražavanje ljutnje ili da da do znanja koliko je ljut/a.

Ako niste sigurni u djetetove emocije, recite mu da te snažne riječi stvarno pokazuju da puno toga prolazi kroz njegovu/njenu glavu.

Iznesite te odgovore smireno i suosjećajno, pokazujući da razumijete djetetovu patnju i da mu možete pomoći da upravlja tim velikim emocijama. Odrazite njegove emocije snažno, ali s poštovanjem.

Ključno je slušati

Potaknite aktivnosti za bolje načine izražavanja osjećaja, ali nemojte to forsirati. Ključno je slušati i razumjeti da intenzivne riječi signaliziraju intenzivne osjećaje. Da mogu lijepo izraziti svoje osjećaje, to bi i uradili.

Također je ključno razmisliti o tome jeste li previdjeli manje intenzivne izraze vašeg djeteta. Djeca često osjećaju da moraju biti dramatična kako bi privukla pozornost roditelja, slično kao što roditelji ponekad misle da njihova djeca slušaju samo kad viču. Pojačajte svoje napore da slušate i prihvatite ono što čujete bez nužnog slaganja.

Prepoznavanje ozbiljne zabrinutosti

U rijetkim slučajevima, djetetovo ekstremno izražavanje može ukazivati na ozbiljne emocionalne nevolje koje zahtijevaju veću intervenciju. Znakovi toga uključuju stalne poremećaje ponašanja ili produžene periode tuge ili ljutnje.

Ako niste sigurni u ozbiljnost njihovih riječi, prvo isprobajte metodu empatičnog odgovora. Ako to pomaže u ravnoteži njihovih emocija i poboljšava komunikaciju, vjerojatno nije težak slučaj.

Ako pak ovaj pristup ne pomogne, potražite stručno mišljenje od nekoga tko će pažljivo procijeniti situaciju bez žurbe s ekstremnim mjerama, ali također neće odbaciti vaše brige.

Isti pristup vrijedi i za stariju djecu i adolescente, koji također mogu koristiti intenzivne riječi da izraze svoje emocije. Međutim, kod starije djece postoji veća mogućnost štete, stoga je ključno pažljivo procijeniti rizik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.