SAVJETI

Kampanje protiv imunizacije su vrlo opasne

Eradicirane su velike boginje, u potpunosti je eliminirana dječija paraliza i smanjena je učestalost drugih vakcinacijom preventabilnih bolesti

Vakcinacija ima veliki značaj u medicini. Ilustracija

Avaz.ba

17.8.2020

Ljekari praktičari susreću se s različitim znanjima, stavovima i praktičnim pristupom u kontekstu značaja vakcinacije, kao jednim od najvećih medicinskih dostignuća. Vakcinacija je spasila milione ljudskih života, tj. vakcinacijom je spašeno više života nego bilo kojom medicinskom intervencijom. Zahvaljujući kontinuiranoj vakcinaciji, eradicirane su velike boginje, u potpunosti je eliminirana dječija paraliza i smanjena je učestalost drugih vakcinacijom preventabilnih bolesti, tvrde stručnjaci. 

Odbijanje vakcinacije izraženo je širom svijeta, a posljedica je aktivnosti antivakcinacijskih kampanja raznih udruženja, koji putem Interneta, radija, TV-a, novina, Facebooka, Twittera i YouTubea navode često stručno i naučno neutemeljene informacije o štetnim posljedicama vakcinacije.

- Relevantna multicentrična istraživanja nisu dokazala npr. povezanost MRP vakcine i poremećaja autističnog spektra, Crohnove i šećerne bolesti tipa 1, kao i DTP/DTaP i šećerne bolesti tipa 1. Često se mogu naći članci u medijima u kojima se neke bolesti i smrtni ishodi neprovjereno i neutemeljeno dovode u vezu s prethodnom vakcinacijom. Sve to dovodi do niskog vakcinalnog obuhvata djece, što u konačnici uvjetuje manju ili veću pojavnost vakcinacijom preventabilnih bolesti koje mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija ili smrtnog ishoda kod djece s neprimjerenim vakcinacijskim statusom – ističu stručnjaci.

Zdravstveni profesionalci, dodaje, koji provode vakcinaciju djece su temeljni izvor stručnih informacija i preporuka o svim aspektima vakcinacije djece te se uzajamnim povjerenjem i uvažavanjem, adekvatnom komunikacijom, uvažavanjem realnih kontraindikacija prema smjernicama SZO mogu otkloniti mnoge dileme i nedoumice kod roditelja koji se dvoume ili odbijaju vakcinaciju svoje djece.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.