OBAVEZE

I brisanje prašine može biti dobra zabava

Na taj način djetetu će kasnije biti lakše prihvatiti školske zadatke, a i osjećat će se kao koristan član porodice

Uvijek pokažite djetetu kako bi posao trebao biti obavljen. Ilustracija

"Bebe i mame"

8.5.2019

Da li zaposliti dijete ili ne? Tu dileme ne bi trebalo biti. Ako učestvuje u kućnim poslovima, kažu pedagozi, dijete će mnogo lakše savladati i školske obaveze, a osjećat će se i kao aktivan i koristan član porodice.  

Zato većina stručnjaka ne preporučuje nagrađivanje djece koja pomažu u kući, jer je to odgovornost koju dijele svi ukućani. Djetetove zadatke možete podijeliti u tri grupe: lični zadaci su oni pomoću kojih će se naučiti brinuti za sebe; kućni poslovi su oni koji će ga naučiti da je aktivan član porodice; a zajednički poslovi su aktivnosti koje će mu pomoći da nauči neku vještinu.

Angažman djeteta u kući zahtijeva i poštovanje nekih pravila:

1. Za početak, djetetu su dovoljne jedna ili dvije obaveze dnevno.

2. Uvijek pokažite djetetu kako bi posao trebao biti obavljen i odvojite malo vremena da vježbate s njim.

 Zadaci za dijete od dvije - tri godine:

- Dijete od dvije - tri godine može samo obaviti sljedeće lične zadatke: odabrati odjeću, odjenuti se, pospremiti igračke i složiti knjige na policu.

- Od kućnih poslova djetetu možete dati da nahrani kućnog ljubimca i da vam iz druge prostorije donese neki predmet koji je lagan i siguran.

- Zajedno možete brisati prašinu, brisati sto i druge njemu dostupne površine, postaviti sto za ručak i kuhati (vašs dijete može staviti sastojke u posudu).

Zadaci za dijete od četiri - pet godina

- U dobi od četiri do pet godina može staviti nošenu odjeću u kantu za prljavo rublje, staviti čistu odjeću u ladice i napraviti krevet.

- Što se tiče kućnih poslova, pustite ga da samo donese poštu i novine, napravi sebi žitne pahuljice, počisti sto, izvadi suđe (osim noževa) iz perilice.

- Zajedno možete obavljati radove u vrtu ili zalijevati biljke.

Mali trikovi, velika pomoć

Uz male trikove pospremanje i čišćenje možete pretvoriti u zabavu u kojoj će vam vrijeme brzo proći.

1. Pustite dobru, plesnu muziku i u veselom ritmu možete očistiti stan ili kuću.

2. Takmičite se s djetetom ko će prije počistiti sto nakon doručka. Nakon nekoliko jutara pustite dijete da pobijedi i pohvalite ga. Znajući da najbolje obavlja određeni zadatak, dijete će dobiti osjećaj važnosti i sigurnosti.

3. Prije nego što naučite dijete kako da pospremi sto nakon ručka, odvedite ga u restoran i recite mu da obrati pažnju na ono šta rade konobari.

4. Nagradite ga ponekad. Kada vaše dijete uspješno obavi novi zadatak, dajte mu do znanja da cijenite njegovu pomoć. Osim riječi pohvale, kada prvi put lijepo složi igračke, iznenadite ga novom igračkom. Ili, ako samoinicijativno izvadi posuđe iz perilice, počastite ga omiljenim desertom nakon večere.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.