ORGANIZMU TREBA POMOĆI

Ojačajmo dječiji imunitet: Ovo je način

Zdrava i uravnotežena prehrana preduvjet je za razvoj djeteta te za snažan imunitet

Važna je prehrana. Facebook

Z. K.

8.7.2024

Imunološki sistem vrlo je složen te gotovo svi organi u tijelu učestvuju u njegovom radu. Rastom i razvojem djeteta raste i osnažuje se i njegov imunološki sistem.

Veliki broj virusa

Djeca su izložena velikom broju virusa i bakterija u svakodnevnom okruženju pa tako igra s vršnjacima ili boravak u zatvorenim prostorijama mogu uzrokovati učestalu pojavu raznih infekcija te njihovo širenje. Međutim, ovi faktori neće podjednako utjecati na svu djecu. Dok se kod nekih imunološki sistem uspješno bori protiv raznih mikroba, drugi će češće obolijevati.

Dječje su bolesti dio odrastanja i ne možemo ih izbjeći, ali možemo pomoći imunološkom sistemu da se razvije, bude uravnotežen i funkcionira pravilno. O njegovoj jakosti ovisi koliko će često dijete biti bolesno.

Zdrava i uravnotežena prehrana preduvjet je za razvoj djeteta te za snažan imunitet. Nutritivni nedostaci mogu povećati osjetljivost na viruse i bakterije te se preporučuje da u svakodnevnu prehranu uvrstite svježe voće i povrće, orašaste plodove, sjemenke, grah i integralne žitarice. Djeca često odbijaju hranu koju im nudimo, ali nikada nemojte koristiti hranu kao nagradu ili utjehu.

Koje namirnice

Namirnice koje pridonose jačanju imuniteta su limun, jagode, banane, dinje, borovnice, marelice, grejp, luk, paradajz, brokule, špinat, mrkva, kelj, tikvice, mahunarke te proizvodi od soje. Te namirnice sadrže visok nivo vitamina, minerala, enzima i antioksidansa koji jačaju imunitet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.