Majke se uvijek brinu da li njihova djeca jedu dovoljno i dobija li njihov organizam sve što mu je potrebno za rast i razvoj.
Ali, stručnjaci bi na ove brige i dileme odmahnuli rukom i kazali: „Bez brige, neće umrijeti od gladi ako za doručak pojede samo tri kašike kašice, za ručak samo gole rezance, a za večeru pola šolje jogurta“.
Osjećaj sitosti kod mališana uglavnom dobro radi. Pa zašto su onda majke toliko zabrinute kada je o jelu riječ?
Osnovno pravilo za ručak glasi: Na tanjiru se treba naći onoliko kašika jela koliko dijete ima godina, pa pomnoženo sa tri ili četiri. Pored toga, važan je i izbor - proizvodi od žitarica, krompir, riža, tjestenina i uz to povrće i voće. Mlijeko i mliječni proizvodi trebaju se tokom dana naći dva puta na jelovniku, meso ili riba dva puta sedmično.
Pića treba biti dovoljno - to se podrazumijeva jer mala djeca imaju, u odnosu na svoju težinu, veću potrebu za tečnošću nego odrasle osobe. Minimum tečnosti je pola litra dnevno. Najbolja je voda, zatim biljni ili voćni čajevi i jako razblaženi voćni sokovi.