Rižina zrna povoljna su za pripremu slatkih i slanih jela. Rižu možemo pržiti, peći ili kuhati. Pridonosi okusu i povoljnijoj strukturi jela. Izrazito je siromašna mastima, što joj daje dodatni prostor u savremenim dječijim jelovnicima upravo opterećenima visokim sadržajem masnoća.
U pripremi jela od riže za djecu poželjne su kombinacije: riža i mlijeko, riža i povrće, riža i voće. U pripremi jela s mesom i ribom svakako treba veći prostor dati riži, posebno kada je riječ o maloj djeci.
Ne zaboravite da uvijek treba ponuditi isključivo svježe pripremljene obroke!
Kašica od riža s mrkvom i jabukama
Sastojci: 30 g riže, 1 jabuka, 1 mrkva, 200 ml vode, malo soli.
Priprema
1. Na malo posoljenoj vodi skuhajte rižu.
2. Očišćenu mrkvu dobro operite, nalijte vodom i kuhajte na tihoj vatri.
3. Upola kuhanoj mrkvi dodajte očišćenu i oljuštenu jabuku. Sve kuhvati dok ne omekša.
4. Ocijediti i propasirati pa dodati riži (također propasiranoj). Ovo je idealna kašica za bebe.
Riža na mlijeku
Sastojci: 1 l mlijeka, 70 g riže, so, 90 g šećera, začini po ukusu - čokolada, cimet, voće iz kompota
Priprema:
1. Mlijeko posoliti i kad zakipi dodati suhu, neopranu rižu (rižu ne treba prati jer suha riža više nabubri u tekućini), pričekati da provri, promiješati i smanjiti vatru tako da je tekućina blizu vrenja, ali da ne kipi.
2. Kuhati 20-tak minuta i zasladiti kad je riža kuhana, nakon zaslađivanja više ne vraćati na vatru (šećer i riža zajedno daju sjajan materijal za lijepljenje koji se rado hvata po posudi i rado zagorijeva).
3. Rasporediti u posudice i ukrasiti po želji.
Riža s čokoladom
Sastojci za četiri osobe: 200 g riže okruglog zrna, 1 l mlijeka, 100 g tamne čokolade, 100 g samljevenih badema, 30 g žutog šećera, malo vanilije.
Priprema
1. Zakuhajte mlijeko sa šećerom i vanilijom.
2. Dodajte rižu i kuhajte 20 minuta, dok se riža ne skuha.
3. U kuhanu rižu stavite čokoladu u komadićima i mljevene bademe. Ako je pregusto dodajte još malo mlijeka.
Kokošija supa s rižom
Sastojci: 1 kokošji batak sa zabatkom, svežanj povrća za supu, 30 g riže, so (za djecu stariju od 12 mjeseci) i peršun.
Priprema
1. Razdvojite karabatak i batak i skinite im kožicu.
2. Povrće isjeckajte na kockice te ga zajedno s mesom kuhajte u 0,25 litra vode. Pjenu koja se diže tokom kuhanja obavezno skinite.
4. Kuhajte supu na blagoj vatri 20 minuta i dodajte rižu te kuhajte još 20 minuta.
5. Supu pospite peršunom.
Zelena riža
Sastojci za dvije osobe: 120 g riže, 1 tikvica, pola glavice luka, so (za djecu stariju od 12 mjeseci), 1 kašičuca ulja, 6 dcl vode.
Priprema
1. Tikvicu naribajte.
2. Na kašičici ulja popržite nasjeckani luk. Luk nastavite dinstati dodavajući vodu.
3. Kada luk omekša i poprimi zlatnu boju, a po potrebi, dodajite još vode.
4. Dodajte naribane tikvice i so. Tikvice kuhajte na laganoj vatri u njihovom soku dok potpuno ne omekšaju.
5. U ovaj umak dodajte 120 g riže i 6 dcl vode. Kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje dok se riža ne skuha.