DIREKTAN PRIJENOS

Helez: Nećete nas više ubijati, ne damo pedlja svoje teritorije

Ovo emisiju uređuje novinarka Alfa televizije Amina Bešo

Zukan Helez u studiju Alfa TV-a. Avaz

Avaz.ba

10.7.2024

Ministar odbrane BiH Zukan Helez (SDP BiH) gost je prve epizode nove sezone emisije Crvena olovka.

Ovo emisiju uređuje novinarka Alfa televizije Amina Bešo.

U direktnom prijenosu ste mogli pratiti najzanimljivije izjave iz intervjua. 

38' - Oko 30 članova moje šire porodice mi je ubijeno u ratu.

37' - Često sam bio u Srebrenici, ranije sam tu išao i kao federalni ministar, stipendiraju djecu. Kada pitam političare za neka sela oko Srebrenice gdje je puno njih stradalo, oni ne znaju za njih i onda odu u Srebrenicu i pričaju o Srebrenici. 

35' - Predložio sam da se 11. juli proglasi Danom žalosti, predlagat ću opet. To se do 2019. godina usvajalo. Nemoj se baviti politikom ako će ti neko narediti kako ćeš raditi i da ne smiješ reći koliko je stradalo ljudi.  

32' - Sve tačke koje se usvajaju na Vijeću ministara BiH  su dobre za državu BiH. Problem predstavlja vitalni nacionalni interes, pa može Staša Košarac oboriti tačke, može to i Parlamentarna skupština. 

28' - Jedan je njihov rekao, ne znam kako se zove, da se oni okreću Kini. Ako smo Dodiku dali sve poluge, kako smo nabavili helikopter. Otišao sam u Pentagon i izlobirao 67 miliona, to će biti za helikoptere.

25' - Kada vidim ko me napada ne sekiram se. To je toliko neozbiljnih i neodmjerenih izjava... Oni govore da ne valja, a ne znaju reći šta valja. Prvi put nabavljamo primarni rad i to iz Francuske, to je nešto najbolje što ima u svijetu. Sada vozač kod nas ima 900 KM, a u FBiH 1.500 KM. Naravno, da će otići gdje im je bolje, radit ćemo na tome.

23' - Za koga će dron biti namijenjen osim za one koji žele da se razdruže. Dronovi se koriste već u drugim državama. To je jedan od najmodernijih dronova, čestitam inžinjerima. Dronovi nisu u testnoj fazi, nego se mogu koristiti.

22' - Znamo dobro koliko je djece ubijeno s Jevrejskog groblja. Trojica iz njegove jedinice su potvrdila da je bio u Sarajevu u ratu.

18' - Imamo autentični bh. dron. Svi su već vidjeli izjave Aleksandra Vučića, to je jadno, čemerno i genocidno. Neka kaže da su napravili agresiju i genocid i ja ću mu pružiti ruku i reći: "Bravo majstore". On kaže da Zukan treba podnijeti ostavku, neka se ne miješa u naše unutrašnje odnose.

16' - Neće biti rata u BiH. Mala je mogućnost za to, a dok god postoji i mala mogućnost, mi ćemo biti spremni. Kažu da sam radikal zato što kažu da nas neće klati. Ne damo ni pedlja svoje teritorije.

11' - Dio opozicije je ljubomoran na uspjehe mog Ministarstva. Povećali smo plaće vojnicima, dobili su nove uniforme. Imamo moderne spavaone, gdje odvajamo muškarce i žene.

9' - Direktor OSA-e je kazao da nema elemenata ugrožavanja sigurnosti.

6' - Dodik je kadete namjerno doveo u Prijedor.

1' - Na početku intervjua govorio je o defilu kadeta Vojske Srbije. Istakao je da Ministarstvo odbrane nije imalo ovlaštenja da daje bilo kakve dozvole, a da on to ne bi dozvolio.

- Ovo nije čin agresije kako to Komšić kaže, nego incident. Ne mogu Oružane snage raditi šta god požele, da su na silu ušli to bi bio čin agresije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.