ODLUKE

Vlada Kosova proglasila 11. juli za Dan sjećanja na genocid u Srebrenici

Premijer Kosova Albin Kurti je kazao da se Kosovo priključuje Danu sećanja na osnovu Rezolucije Skupštine Kosova kojom se osuđuje genocid u Srebrenici

Sa sjednice vlade Kosova. Anadolija

Anadolija

prije 6 dana

Vlada Kosova je danas proglasila 11. juli za Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, javlja Anadolu.

Na sjednici Vlade koja je počela minutom šutnje u čast žrtvama genocida u Srebrenici, kosovski premijer Albin Kurti je kazao da se Kosovo priključuje Danu sjećanja na osnovu Rezolucije Skupštine Kosova kojom se osuđuje genocid u Srebrenici, te u skladu s Rezolucijom Evropskog parlamenta i Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

- Sjećamo se 8.372 muškarca i dječaka Srebrenice koje su srpske snage ubile u najvećem masakru u Evropi od Drugog svjetskog rata. Srpska vojska je prošle sedmice prodefilovala u Prijedoru bez dozvole bosanske države samo četiri dana prije obilježavanja genocida u Srebrenici - rekao je Kurti.

Istakao je da je proglašenje 11. jula za Dan sjećanja na genocid u Srebrenici plemenita i odgovarajuća akcija u ime Kosova i želje za pravdom i mirom.

- Ovo je dokaz naše želje za pravdom i mirom, da se ono što se dogodilo ne zaboravi i ne ponovi nigdje u svijetu - naglasio je Kurti.

Zamjenica premijera iz bošnjačke zajednice Emilija Redžepi, obrazlažući prijedlog da se datum 11. juli proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, rekla je da 11. juli treba da služi očuvanju istine i mira.

- Neka ovaj dan bude trajni podsjetnik za našu zajedničku patnju i tugu, našu snagu da gradimo svjetliju budućnost i našu posvećenost očuvanju istine, mira, pravde i ljudskih prava - kazala je Redžepi.

Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić kazao je da zločine i genocid ne treba generalizovati na narod, već na pojedinačne počinioce.

- Vrlo je bitno da zločin i genocid ima svoje ime i prezime, da ne smijemo ni na koji način generalizovati na određeni narod ili zemlju, nego na individualne počinioce koji su to radili ne misleći dobro ni žrtvama, ni svom narodu - rekao je Rašić.

Poslanici Skupštine Kosova su u julu 2021. godine usvojili Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.