LIČNOST DANA

Ivan Martinović: Jajčanin blista u Parizu

Sjajni rukometaš igra na vrhunskom nivou, ali ne za BiH

Martinović: Roditelji mu porijeklom iz naše zemlje. Igor Kralj / Pixsell

1.8.2024

Hrvatski rukometaši došli su na korak do prolaska u četvrtfinale Olimpijskih igara u Parizu, nakon što su savladali Njemačku u utakmici 3. kola grupne faze.

Daleko je to od onih „Kauboja“ koji su žarili i palili svjetskim rukometom, ali čini se da se obrisi nekada velikog tima mogu pronaći i kod nove generacije. Predvodnik je svakako Ivan Martinović, koji igra na poziciji desnog beka, a svojim fenomenalnim nastupima podsjeća na neke od najboljih koji su igrali tu poziciju za Hrvatsku.

Prvo je zapečatio veliki preokret protiv Japana, kada je u posljednjim sekundama pogodio za pobjedu, a onda se ukazao i protiv blago favorizirane Njemačke. „Spakovao“ im je devet golova, nanio prvi poraz u dosadašnjem dijelu turnira, a, možda i najvažnije od svega, približio svoju reprezentaciju četvrtfinalu Igara.

Martinović je rođen u Beču, ali su njegovi roditelji porijeklom iz Jajca. Još jedan je u nizu sjajnih rukometaša koji ne igraju pod zastavom BiH. Sigurno da ostaje žal što nije obukao dres „Zmajeva“, jer bi s njim naš tim bio znatno jači. Dok mi žalimo, on „rešeta“ protivnike u kockastom dresu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.